Hlavní obsah

Věhlasný kabaret pod větrným mlýnem oslavuje výročí

Extravagance a spoře oděné tanečnice vyhazující nohy vysoko ke stropu provázejí slavný pařížský kabaret už dlouhých 125 let. Pod lopatkami větrného mlýna se 6. října 1889 otevřel noční podnik Moulin Rouge s poněkud cirkusovou atmosférou. Dodnes v něm zní slavný kankán, jen služky a pradleny, jež si tam přivydělávaly, vystřídaly profesionální tanečnice s flitry a pštrosími pery místo spodniček.

Foto: Profimedia.cz

Pařížský kabaret Moulin Rouge

Článek

„Při vykopávání nohou do výše a při rozštěpech prokazují tělesnou ohebnost slibující stejnou pružnost své morálky," lákal v začátcích tohoto šantánu hosty průvodce večerní Paříží. A i když Moulin Rouge nebyl kolébkou této smyslné podívané, která je o pár desítek let starší, zajistil mu tento tanec světový věhlas. Stejně jako to učinil na svých obrazech francouzský malíř Henri Toulouse-Lautrec. V šantánu pod větrným mlýnem pravidelně sedával ve společnosti kurtizán a popíjel absint.

Tak jako si dnes už návštěvník Moulin Rouge neodvede do hotelu některou z jeho rozpustilých tanečnic jako za dob jeho největší slávy na přelomu 19. a 20. století, sotva se najde mezi jeho publikem někdo ze známých osobností. V začátcích "červeného mlýna" patřil mezi hosty například i budoucí král Eduard VII., na něhož jednou prý na celý sál slavná tanečnice La Goulue zavolala s nohou vztyčenou ke stropu: „Hej, Walesane, platíš šampaňské!"

Foto: Profimedia.cz

Roztočené mlýnské kolo nad Moulin Rouge

Na pódiu Moulin Rouge se vystřídala celá řada více či méně známých umělců. Na začátku 20. století to byli například zpěvák a herec Maurice Chevalier či slavné tanečnice Mistinguett a Jane Avrilová. Začínal tam i jeden z největších francouzských herců Jean Gabin a vystoupení tam měli mimo jiné Josephine Bakerová, Edith Piaf, Charles Aznavour, Frank Sinatra, Bing Crosby, Ray Charles, Ella Fitzgeraldová a Elton John.

Nekvalitní alkohol a laciné vtipy

U zrodu slavného kabaretu stál rodák od Barcelony a bookmaker Joseph Oller (1839-1922), který později zakládal i slavnou pařížskou Olympii, a vyučený řezník a cirkusový impresário Charles Zidler (1831-1897). Podnik otevřeli jako tančírnu s velkým parketem, stěnami pokrytými zrcadly a ochozem osvětleným plynovými lucernami. Na zahradě byla scéna pro venkovní představení a velký dřevěný slon.

Ke společenské smetánce měl Moulin Rouge v začátcích ještě daleko. Popíjel se tam levný alkohol, poslouchali lidové odrhovačky a vystoupení komiků byla mnohdy dost obhroublá. Jedním z účinkujících byl Pétomane — muž, který dostával zaplaceno za to, že na jevišti prděl. Nejvíc se ale hosté těšili na závěr, kdy na scénu vtrhla skupina žen, které při tanci ukazovaly i to, co jinak bývalo skryto pod vrstvami spodniček.

S novým stoletím dostal Moulin Rouge nový "kabát" a na program se dostala opereta a výpravné revue, které jsou jeho doménou dodnes a od 60. let začínají ve francouzském originále všechny na písmeno "f" (mimo jiné Frou-Frou, Fascinace, Fantastická, Festival či Féerie). V roce 1964 přibylo na jeviště obří akvárium, v němž plavou nahé akvabely.

Součástí Moulin Rouge je sál Mistinguett, v němž se konají soukromé večírky, různé prezentace, včetně ochutnávek vín, či tiskové konference, například k rallye Paříž-Dakar. K dispozici je i kinosál, v němž se promítají záběry ze slavných revue z minulosti. A v podzemí je veliký vinný sklep, neboť za večer se vypije i 800 lahví šampaňského.

Reklama

Související témata:

Související články

Louvre marně bojuje s přemnožením potkanů

Bývalé sídlo francouzských králů a nyní slovutné pařížské muzeum Louvre řeší nečekaný problém s potkany. Podle francouzských médií přestali být přemnožení...

Orel s kamerou natočil panorama Paříže

Turisté si fotí Paříž z vrcholu Eiffelovy věže již desítky let. V neděli ale bylo panorama francouzské metropole zachyceno z trochu jiného pohledu. Postaral se...

Výběr článků

Načítám