Hlavní obsah

Na prohlídku Říma si obujte tenisky

Italská metropole jde s dobou, a tak návštěvníkům nabízí možnosti poznávání svých krás spojené se sportovním vyžitím. Nadšenci do běhání si ráno chodí zasportovat do okolí nejoblíbenějších římských památek. Ne sami, ale s průvodcem. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Večerní pohled na římský chrám Pantheon

Článek

Jestliže si chce turista na dovolené udržet zdravý životní styl, může pro něj být vhodnou lokalitou i velkoměsto. Například italský Řím je na sportovně naladěné návštěvníky připraven. Nabízí takzvané joggingové prohlídky.

Kristin Karstensdotterová, která pochází ze Švédska, začala běžecké prohlídky organizovat už před dvěma lety. „Když jsem se tu usadila, trénovala jsem pro římský maraton. Běhala jsem po městě a dívala se na všechny ty turisty, kteří tu chodili ve skupinách nebo sami běhali. Řekla jsem si, že by bylo výborné ukázat jim tu stránku Říma, kterou vidím, když běžím," vysvětluje.

Originální prohlídky města začínají v 9:00. U kruhového Andělského hradu se sejde skupinka maximálně šesti zájemců. Trasa, na níž se následně vydají, směřuje kolem nejznámějších památek, jako jsou náměstí Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza di Venezia, Piazza di Spagna, fontána di Trevi nebo kruhový chrám Pantheon.

Foto: Profimedia.cz

Andělský hrad neboli Castel Sant'Angelo

Barokní náměstí Piazza Navona je chloubou čtvrti Parione. Piazza del Popolo bylo kdysi dějištěm veřejných poprav. Dnes je uprostřed toho náměstí egyptský obelisk. V blízkosti stojí barokní kostely Santa Maria dei Montesanto a Santa Maria dei Maracoli.

Foto: Profimedia.cz

Římské náměstí Piazza Navona

Piazza di Venezia neboli Benátské náměstí je důležitým dopravním uzlem, proto se sem turisté snadno dostanou také hromadnou dopravou. Na náměstí Piazza di Spagna lze vidět například Španělské schody a nad nimi kostel Trinità dei Monti.

Fontána di Trevi, pocházející z 18. století, je jednou z nejromantičtějších památek Itálie. Lidé do fontány hází mince s myšlenkou na velké přání. To by se jim po tomto rituálu podle pověstí mělo splnit. Starověký chrám Pantheon stojí na Piazza della Rotonda ve čtvrti Pigna. Odjakživa je důležitým náboženským centrem, dnes především turistickým magnetem.

Rychleji a bez davů

V ranních hodinách se po městě pohybují spíše obyvatelé než turisté. To má své kouzlo. Běžecká skupina má volnější cestu. Před jednotlivými památkami se zastaví a poslechne si průvodcovský výklad.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Piazza del Popolo

Ve skupině jsou dva Američané, dva Švédi, jedna žena ze Salvadoru a jedna z Litvy. „Našich prohlídek se účastní lidé nejrůznějšího věku, od čtrnácti do pětašedesáti let. Pocházejí především ze Spojených států, ale také z Japonska, Izraele, Afriky a z evropských zemí," vyjmenovává průvodkyně. O joggingových okruzích se lidé dozvídají skrze osobní doporučení, ale například také na cestovním portále TripAdvisor.

Aby člověk uběhl sedm kilometrů za hodinu, nemusí být atlet. Většina zájemců se označuje za sportovce, ale Kristin přijímá i nováčky. „Ti mohou být zpočátku trochu nervózní, protože mají strach, že to nedokážou, ale nakonec jsou příjemně překvapeni, že se jim to podařilo," říká.

„Za chůze se památky dají prohlížet více v klidu, ale běhání je zábavnější. Zvláště ve skupině, protože tak sdílíme radost ze sportu a přitom se dozvídáme zajímavé věci o městě," soudí studentka Carla ze Salvadoru.

Foto: Profimedia.cz

Slavná fontána di Trevi

Američané Kevin a Maura Quinnovi se dokonce rozhodli zahájit joggingovým okruhem svou týdenní dovolenou v Římě. „Budeme na to mít pěknou vzpomínku," prohlašuje Maura, které se líbily zejména fontány a atmosféra na Piazza Navona.

Manželé mají ve zvyku si na cesty brát tenisky. „Prohlídka města za běhu umožňuje udělat si celkový obrázek. Když uběhneme větší vzdálenosti za hodinu, můžeme vidět v krátkém čase celé město," vysvětluje Kevin.

Kdo by se tedy bál, že si z italských pizzerií a cukráren odveze domů kila navíc, nemusí. Stačí, když si do kufru přibalí tenisky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám