Hlavní obsah

Turecko chce pronajmout město duchů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život odtamtud zmizel už před desítkami let. Chátrající kamenné domy se mění v ruiny, všude je ticho a mrtvo. Turecké městečko Kayaköy zůstalo opuštěné v důsledku řecko-turecké války, která probíhala v letech 1919-1922.

Foto: Profimedia.cz

Ruiny obce Kayaköy prorůstají stromy.

Článek

Začátkem 20. století obec Kayaköy, ležící na jihozápadě Turecka, ještě žila každodenním ruchem. Pak ale zasáhla válka a obyvatelé, povětšinou ortodoxní řečtí křesťané, ji nadobro opustili. Přesunuli se do Řecka. Už brzy by se na tomto místě však leccos mohlo změnit.

Aktuálně jsou v Kayaköy stovky rozpadajících se domů a také kostely připomínající všední život dřívějších usedlíků. Místo se zdá být uvězněné v čase, přestože jsou stopy jeho neúprosného běhu znát na každém kroku.

Foto: Profimedia.cz

Kdysi hojně navštěvovaný kostel nepřehlédnutelně chátrá.

Města duchů jsou po celém světě oblíbenými turistickými lokalitami. Ani v tom tureckém tomu není jinak. Proto se turecká vláda rozhodla nabídnout Kayaköy k pronájmu na 49 let. Za tu dobu by tu mělo dojít k rekonstrukci některých objektů a k výraznějšímu přílivu cestovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Smutný a zároveň kouzelný pohled na Kayaköy

Aukce, na níž má Kayaköy získat nájemce, proběhne 23. října. Zájem o využití tohoto místa už projevily dvě společnosti. Odpůrci rozhodnutí o pronájmu lokality se obávají, že Kayaköy ztratí svoji originalitu a autenticitu. Mělo by tam totiž vzniknout turistické zázemí včetně ubytovacích prostor.

Vláda by turisty ráda nalákala také na zdejší chráněné archeologické naleziště. Kayaköy se nachází nedaleko od pobřeží a oblíbených letovisek Egejského moře. Poloha je tedy, co se rozvoje turistického ruchu týče, prakticky ideální. Až říjnová aukce však ukáže, zda se do městečka Kayaköy skutečně znovu vrátí život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám