Hlavní obsah

Egypt chce lépe chránit turisty

Egyptské úřady nechají nainstalovat do hotelů a do míst navštěvovaných turisty bezpečnostní kamery. Opatření má zvýšit důvěru návštěvníků Egypta, který se potýká s jejich razantním úbytkem.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Jak rychle začne egyptský turistický ruch znovu vzkvétat, ukáže čas.

Článek

Podle vládních statistik citovaných agenturou AP v roce 2010 navštívilo zemi pyramid 14 miliónů cizinců, loni jen 9,5 miliónu. Pro zlepšení bezpečnostních podmínek vláda zavede také povinné prověřování zaměstnanců cestovního ruchu. Ministr pro cestovní ruch Hišám Zaazúa řekl, že Egypt hodlá zpřísnit i bezpečnostní opatření na letištích a bude lépe kontrolovat hygienické podmínky v hotelích.

Agentura AP uvedla, že navzdory této snaze Egypt obnoví původní zájem turistů jen pomalu. Země má za sebou tři roky neklidu a politických protestů. Většina z nich se týkala Káhiry a větších měst, letos však do hry vstoupili také islámští radikálové, když na Sinajském poloostrově vyhodili do povětří autobus s cizinci. Zemřeli tehdy tři Jihokorejci a egyptský řidič.

Zaazúa se domnívá, že už letos by mohl počet návštěvníků vzrůst o 10 procent a příští rok se vrátit na původní čtrnáctimiliónovou úroveň. „Za relativně stabilní situace, jakou máme nyní, se můžeme plně zotavit,“ řekl.

Turistika Egyptu v období „dobrých“ let přinášela ročně přes 12 miliard dolarů (256 miliard korun), loni však tyto příjmy spadly na polovinu. Za prvních šest měsíců letošního roku dosáhly příjmy odvětví cestovního ruchu tří miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám