Hlavní obsah

Zakynthos: Ostrov, kde se turisté dělí o pláž s ohroženými želvami

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakynthos, zelenající se ostrov v Jónském moři, láká na nádherné pláže, tyrkysové moře, plavání v jeskyních, ale i vrak staré lodi. To ale není zdaleka vše. Překvapí příjemným klimatem, rozmanitou přírodou, želví chráněnou oblastí i historií.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hnízdiště karet obecných na pláži v Gerakasu

Článek

V roce 1982 přivezla britská cestovní kancelář na řecký ostrov Zakynthos první turisty a od té doby Zante, jak se mu také italsky říká, navštívil nespočet turistů. Ti čeští ho začali objevovat teprve nedávno a líbí se jim tu čím dál více. Aby ne. Let trvá je něco přes dvě hodiny a následně jste za pár desítek minut z letiště v hotelu a na pláži. Pokud si tedy vyberete hotel na navštěvovanější východní části ostrova.

Asi nejvíce zábavy si užijete v oblasti Laganas, která je proslulá nočním životem, tavernami a diskotékami. Přičemž tato oblast patří do Národního mořského parku Zakynthos, který je chráněnou oblastí, protože tam hnízdí ohrožená želva kareta obecná.

Ochranné pásmo mezi mysy Gerakas a Marathia měří několik desítek kilometrů. V této části je i jedna z nejkrásnějších pláží Zakynthosu, Gerakas, která je pod přísným dohledem ochranářů. Pokud na ni zavítáte v hlavní sezóně, své deky a slunečníky nesmíte na písek položit dále než pět metrů od vody. Jsou tam totiž hnízdiště označená malými klecemi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Jedna z nejkrásnějších pláží Zakynthosu - Gerakas

Karety kladou do písku převážně v červenci a srpnu až 120 vajec. Přicházejí hlavně v noci, a proto je vstup na pláže po setmění zakázán. V oblasti je omezen provoz člunů a lodí. Vzrůstající cestovní ruch ale tlačí na ochranáře, aby ze svých požadavků ustoupili. Zakoupit si tak můžete výlet lodí, který slibuje možnost sledování želv na otevřeném moři. Úspěch této mise je ale mizivý.

Foto: Profimedia.cz

Mládě karety obecné

Stejně jako jinde si můžete i na Zakynthosu půjčit motorku, čtyřkolku nebo auto a křížem krážem procestovat ostrov, který má na délku asi 60 kilometrů. Narazíte na samotu, líbezné modrošedobílé domky, typické vesničky i nehostinnou přírodu.

Na ostrově mimo hlavní sezónu často prší. Při naší návštěvě na začátku září nás překvapily hned dvě bouřky, po nichž nešla elektřina. Zante je díky dostatečnému přísunu vlhkosti zeleným kvetoucím ostrovem s horami. Na západě můžete ještě narazit na zapadlé oblasti, kde místní obyvatelé žijí téměř odtrženi od civilizace.

Zemětřesení zničilo celý ostrov

Jestliže se dostanete na západ, ať už sólo, nebo organizovaně, určitě vás nalákají do modré jeskyně, kde si můžete zaplavat v průzračné vodě, nebo na pláž Navagio s lodí, která tam ztroskotala v roce 1980. Je to rezavá kostra lodi, která podle místních ztroskotala úmyslně, jelikož mělo jít o pojistný podvod. Podle jiných zase pašovala cigarety a alkohol. Ať je to, jak chce, každopádně se z ní stal z nepochopitelných důvodů turistický tahák.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Jedna z mnoha malých kapliček na ostrově

Než si povíme něco o hlavním městě Zakynthosu, podívejme se do historie, která obyvatelům připravila hned několik perných chvil. Důkazy o prvním osídlení datují odborníci do období asi 50 tisíc let př. n. l. Spolu s vedlejším ostrovem Kefalonií dobyli v roce 189 př. n. l. Zakynthos Římané.

Po čase byzantské nadvlády v roce 1185 dobyli ostrovy Frankové a o 300 let později otomanští Turci. Ostrovům se nevyhnuli ani Francouzi nebo Rusové, až je mezi lety 1809–1863 obsadili Britové, proti kterým postupně povstali farmáři. V období druhé světové války na Kefalonii nacisté popravili italské vojáky, což bylo inspirací pro autora knihy Mandolína kapitána Corelliho.

Pamětníci ještě dnes vzpomínají na ničivé zemětřesení v roce 1953. Oba ostrovy byly téměř zničeny. Zřítily se stovky domů a infrastruktura se zbortila. Zemřelo více než 400 lidí. Prakticky jedinými stavbami, které zemětřesení ustály, byly kostely.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zvonice kostela Agios Dionysios v Zakynthosu

Vydejme se nyní do ostrovní metropole, která se nachází nedaleko klidné oblasti Vasilikos. Městu vévodí přístav, rušný bulvár a kostel Agios Dionysios. Byl založen na začátku 18. století mnichy, kteří do něj převezli tělo světce Dionýsia. V roce 1854 k němu byla postavena zvonice, která nyní tvoří nepřehlédnutelnou součást města.

Do kostela je vstup volný a můžete tam obdivovat bohatě zdobený interiér s malbami, nábytek i oltář nebo světcovu stříbrnou rakev. Protože jsou Řekové zbožní lidé, obchody kolem kostela nabízejí rovněž mnoho církevních suvenýrů.

Předpisy jsou vedlejší 

Po prohlídce přístavu a obrovských trajektů se můžete vypravit po nábřeží. Pakliže nechcete nakupovat, doporučujeme chodník blíže k moři. Na opačné straně se budete vyhýbat nejen obchodům a restauracím, ale také motorkám, autům a psům. Místní si s nějakými předpisy těžkou hlavu nedělají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nábřeží v hlavním městě ostrova

Nakoupit můžete opravdu vše, a když vám vyhládne, usedněte do některé z taveren. Řecký salát a gyros se dají pořídit za čtyři eura (asi 110 korun), rybí speciality, vepřové nebo špagety kolem osmi eur (zhruba 220 korun).

Když projdete celým bulvárem, ocitnete se na krásně upraveném náměstí, nad kterým se tyčí socha Dionysia Solomose, místního rodáka a řeckého básníka, který má nedaleko i své muzeum. Hned vedle jsou knihovna a pozoruhodný kamenný kostel Agios Nikolaos ton Molon.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Okouzlující výhled čeká ty, kde vynaloží síly při výšlapu nad město.

Skvělým zážitkem je zakončení procházky výšlapem nad město do pevnosti Bohali. Tento tip lze doporučit i těm, kteří památkám neholdují, protože je odtamtud neopakovatelný výhled téměř na celý ostrov, přístav a moře. Za tři eura (přes 80 korun) se tam každý den kromě pondělí můžete vydat, ale jen do 15 hod.

Bohali je rozlehlá benátská pevnost, kterou předcházely byzantské stavby. Asi nejstarší je poměrně dochovaný kostel ze 12. století. Pevností se dá projít kolem dokola, a tak se pokaždé návštěvníkovi ukáže jiný kus ostrova. Tu přistávající letadlo v pozadí se zátokou Laganas, o kousek dále hory tyčící se do oblak a na závěr Mount Skopos s hlavním městem a přístavem, kde různé odstíny modré dokreslují sytě zelené stromy a plující lodě s opodál stojícím kostelem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Kostel z 12. století v pevnosti Bohali

Výhled si nejlépe užijete z bývalého bastionu s řeckou vlajkou. Při cestě sem nahlédněte do dřívějšího vězení a skladiště střelného prachu ze 17. století.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V pevnosti za zachovalo i vězení.

A na závěr ještě několik praktických rad. Autobusová doprava je na ostrově značně nestálá a omezená. Na zastávkách jsou většinou časy odjezdů z hlavního města, takže musíte přičíst i 45 minut podle místa. Když už autobus stihnete, budete zírat, kolik lidí se do něj vejde, i když se zdá, že to není možné. Jízdné stoj  (do oblastí Vasilikos a Laganas) většinou 1,70 eura (okolo 50 korun).

Taxi stojí například do Vasilikosu 20 eur (přes 550 korun), do Laganasu 11 eur (více než 300 korun). Půjčovné motorek se pohybuje mezi 25–35 eury (zhruba 700–970 korun), auto seženete okolo 38 eur (asi 1050 korun) za den, podle typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám