Hlavní obsah

Amerika jen tři hodiny od Prahy

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo si jako malý hrál na kovboje nebo indiány, tam znovuobjeví své dětství. Milovníci westernových filmů si tam budou připadat jako uprostřed natáčení. A jedlíci na onom místě ocení velké porce dobrého jídla. Vítejte v Pullman City, westernovém městě v Bavorském lese, za jehož branami nemá realita všedních dní místo.

BEZ KOMENTÁŘE: Westernové městečko Pullman city v Bavorském leseVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

Cesta do Eging am See, kde westernové město leží, trvá něco přes tři hodiny. Pullman City není předem nijak výrazně značeno, takže malým dobrodružstvím je už samotná cesta. Navigace však tuto mikro Ameriku našla na adrese Ruberting 30 bez problému, a tak se najednou skutečně ocitáme před obří branou s názvem městečka. Přestože je všední den, parkoviště je poměrně plné. Vzhledem k velikosti se tu ale místo snad vždycky najde.

Když už je řeč o velikosti, tak Pullman City zabírá 200 tisíc metrů čtverečních a jeho roční návštěvnost se pohybuje okolo 350 000 turistů. Nabízí také stovky lůžek. Bydlet lze na hlavní ulici, ale i stranou ruchu v malých chatkách. „Někdy se nám ani nechce věřit tomu, jak je to tady velké,“ říká průvodce Leo hned na začátku prohlídky. Na úvod předvede také krátkou show s lasem.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Kovbojů není ve westernovém prostředí nikdy dost.

Od brány míříme kolem dětského hřiště s mohutnými prolézačkami před mexickou restauraci s kovbojem namalovaným na boční stěně. Za rohem od podniku Cantina Mexicana už je hlavní ulice, v místním jazyce Main Street, kde se po celý den odehrává program – pro děti i dospělé. V show, které diváci sledují ponejvíce z venkovního posezení restaurací a hotelů, figurují koně, vojáci, indiáni, kovbojové, tanečnice, ale také komedianti, kouzelníci a hudebníci.

Jako stroj času

Zatímco na Main Street se hemžení celý den nezastaví, ve zbytku městečka návštěvník najde příjemný klid. Do vzdálenějších částí městečka nedoléhá živá hudba ani švitoření občerstvujících se turistů. Narážíme třeba na kostelík se skutečnými lavicemi, křížem i zapálenými svíčkami. Hřbitov vedle něj je samozřejmě „jen jako“.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Interiér malinkého kostela

O pár desítek metrů níže (terén městečka je trochu kopcovitý) si prohlížíme ubytovací chatky, ale také zvláštní osadu. Skupinka nadšenců si tu postavila domky se zahrádkou, na čemž by nebylo nic zvláštního. Domečky jsou však postaveny a vybaveny striktně v historickém stylu. Stejně tak se oblékají jejich obyvatelé. „Takových domečků tu máme 26,“ upřesňuje Leo.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Muž v dobovém kostýmu ve zvláštní chatařské osadě.

Zázemí tu najdete i na kempování nebo prostě jen na posezení v některé z místních restaurací. Na kvalitní gastronomii si zde totiž zakládají. Kromě mexické kuchyně láká bavorské westernové městečko také na steaky, pizzu nebo speciální burgery s domácí zálivkou. Z jazykové bariéry strach mít nemusíte, menu je i v českém jazyce – ostatně jako celé webové stránky Pullman City. Co se týče útraty, průměrná cena jídla se pohybuje okolo 10 eur (asi 280 korun). Nezřídka kdy je i vyšší.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Main Street, na které se odehrává hlavní celodenní program.

Ti, kteří do Pullman City zavítají třeba jen na drink nebo večeři, přicházejí po 17:00, protože tehdy už se neplatí vstupné. Celodenní program skončil a na řadě je už jen večerní zábava v některém z místních podniků. Na vstupném ušetří také ti, kteří sem přijedou na koni nebo dorazí v dobovém, případně kovbojském kostýmu. Cena plného vstupného je 15,5 eura (okolo 430 korun), za děti a mládež zaplatíte osm eur (přibližně 220 korun). Rodinné vstupné vychází na 35 eur (asi 970 korun).

Zajímavost: Do Pullman City můžete i se svým čtyřnohým kamarádem. Za psa na vodítku se platí u vstupu pouze jedno euro.

Sezóna tohoto westernového městečka startuje vždy týden před velikonočními svátky a končí začátkem listopadu. „I pak se tady pořád něco děje. Slavíme třeba Halloween a silvestr. Navíc tu během zimy probíhají různá focení a natáčení,“ podotýká Leo. Není divu, že je městečko multifunkčně využíváno celý rok. Pullman City má vlastnosti chameleona. Například prostorná „show hala“, kde se většinou prohánějí koně, se dá změnit na taneční parket s místem pro živou hudbu.

Bavorské westernové městečko se prezentuje jako nekonečný zdroj nových zážitků a zábavy. Není to daleko od pravdy. Výčet aktivit, které tu můžete podniknout, je vskutku dlouhý: projížďka na koni (pro děti na ponících), účast na festivalech, představeních, srazy amerických aut, výlety s pochodněmi, dětské animační programy, lanové centrum, rýžování zlata a mnoho dalšího. Zkrátka tu objevíte Ameriku, doslova co by kamenem dohodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám