Hlavní obsah

Dubaj má megalomanské plány na rozšíření letiště

Plán na rozšíření druhého největšího dubajského letiště v hodnotě 32 miliard dolarů (zhruba 680 miliard Kč) by se měl uskutečnit v nejbližších letech. Oznámil to podle agentury AP provozovatel letiště. Kapacita mezinárodního letiště šajcha Maktúma by tím měla stoupnout na více než 200 miliónů cestujících ročně. Dubajští činitelé by chtěli, aby se letiště časem stalo největším na světě.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní letiště šajcha Maktúma v Dubaji

Článek

V rámci rozšíření dubajského letiště by v první fázi měly vzniknout nové přistávací a odletové dráhy a další prostory, které by měly být schopny odbavit 120 miliónů cestujících ročně a 100 dvoupatrových letadel Airbus A380 v libovolnou dobu.

Letiště bylo otevřeno v roce 2010, ale pouze pro nákladní lety. První cestující přijalo loni v říjnu na jediném terminálu, který používají především menší aerolinie a nízkonákladoví letečtí dopravci. Po dokončení expanze, které se plánuje za šest až osm let, bude mít pět souběžných drah od sebe vzdálených tak, aby bylo možné je používat zároveň, tvrdí státem podporovaný provozovatel letišť Dubai Airports.

Hlavním letištěm v Dubaji je nadále větší Dubai International. Loni bylo sedmým nejrušnějším letištěm na světě, odbavilo 66,4 miliónu cestujících. Nejfrekventovanějším letištěm na světě je Hartsfield-Jackson International v americké Atlantě. Loni jím prošlo 94,4 miliónu cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám