Hlavní obsah

Mladý Čech odjíždí vytvořit světový rekord

Právo, Miroslav Homola

Nepřipadá si ani jako hazardér se životem, ani jako blázen. Naopak na každou akci se podle vlastních slov pečlivě připravuje, aby si pak nemusel s končetinami v sádře nic vyčítat. Přesto mladý muž, který se ve středu vydává za dobrodružstvím do nejvyššího pohoří světa, předvádí kousky, nad kterými se obyčejným smrtelníkům tají dech. Na lyžích sjíždí ty nejstrmější kopce.

Mladík z Brna sjíždí na lyžích nejstrmější kopce světaVideo: Ondřej Švihálek

 
Článek

Jiřímu Švihálkovi z Brna je teprve 25 let a už by se rád zapsal do tabulek světových rekordů. Ve středu totiž odjíždí jako člen slovenské skialpinistické expedice do Himálaje a tam se pokusí jako první člověk planety sjet na lyžích osmitisícovku Dhaulágiri (8167 metrů) v Nepálu. Z hlediska extrémního lyžování a také z pohledu na věk lyžaře jde o zcela ojedinělou záležitost. Výprava má deset členů a připravovala se více než rok.

„Podle lékařů a dalších expertů, kteří se výzkumy sportovců v extrémních vysokohorských podmínkách zabývají, jsem skutečně ještě hodně mladý. Ne snad že by nebyli mladí horolezci, či lyžaři, ale nejlepších výkonů, které souvisejí se schopností organizmu v přizpůsobení vysokohorským podmínkám, dosahují muži kolem 35 let, takže mě snad ještě to nejlepší čeká,“ směje se Jirka, který se v ČR jako jediný skialpinismem profesionálně živí.

V Peru získal větší sebejistotu

Bakalář ekologie a certifikovaný horský průvodce má za sebou již množství extrémních sjezdů po celé Evropě: Tatry, Skandinávii či Alpy s obtížnou stěnou Mont Blancu, kde sjížděl srázy o sklonu 50-55 stupňů. Sjel i tři šestitisícové vrcholy v Peru a za sjezd kopce Ranrapalca (6162 metrů) dokonce získal ocenění Sjezd roku od Českého horolezeckého svazu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jiří Švihálek

„Peru mě dodalo hodně sebevědomí, ale kdo o horách jen trochu něco ví, tak mu je jasné, že může být celá řada okolností, jež by mohly záměr zhatit,“ říká mladík, kterého během října, kdy je v oblasti, kam míří, nejpříznivější počasí, čeká postavení třech táborů a poté výstup na vrchol jen s lyžemi, holemi, které mají místo klasických rukojetí jakési cepíny, v malém batohu energetické nápoje, mačky a co je velmi důležité - náhradní rukavice.

Samotný sjezd se uskuteční asi 20 dnů po příjezdu a bude dlouhý asi tři a půl až čtyři kilometry a potrvá několik hodin. „V těchto výškách je to stejné při jakémkoli pohybu. Tedy pár kroků a dýchat. V mém případě to bude místo kroků několik obloučků na odlehčených lyžích, se speciálním vázáním,“ popisuje. Jiřího pokus přijde zhruba na 200 000 korun a uskuteční se díky podpoře brněnské investiční skupiny DRFG.

„Strach nemám, věřím, že jsem se dobře připravil, ovšem spadnout při 50tistupňovém náklonu nesmím. To je obvykle pád už definitivní, který se nedá zastavit a končí tragicky. Tak, jako se to před mýma očima stalo jednomu z kamarádů,“ dodává lyžař, který je trochu pověrčivý a plyšová hračka v jeho cestovním báglu nikdy nechybí.

Další nebezpečnou záludností může být padání kusů ledu či pád do ledové trhliny. Návrat výpravy, ve které je lékař, šest horolezců a trojice lyžařů, se očekává 3. listopadu. Skupina bude ze své expedice zveřejňovat průběžně informace a pořizovat videozáznamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám