Hlavní obsah

Koncept budoucnosti: Celé město v jedné budově

Novinky, fis

S praktickým návrhem na řešení nedostatku místa v přelidněném Londýně přišla skupinka architektů na mezinárodní architektonickou soutěž SuperSkyScraper. Ve svém konceptu představili mrakodrap, který by měl tisícům obyvatel nabízet nejen prostory k bydlení a práci, ale také přírodu a prostranství k volnočasovým aktivitám. Pro turisty by mohl být zajímavý například sítí obchodů.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap Endless City in Height by měl nabídnout téměř 166 000 metrů čtverečních.

Článek

Endless City in Height, tedy Nekonečné město ve výšinách, se jmenuje mrakodrap, který na prestižní soutěži SuperSkyScraper představilo trio architektů z čínského ateliéru SURE. Přestože se zatím jedná pouze o návrh, společnost už si pro budovu vyhlédla místo v blízkosti centra Londýna.

Foto: Profimedia.cz

Vzdušný design navrhovaného londýnského mrakodrapu

Moderní mrakodrap by měl dosahovat výšky okolo 300 metrů. Vybudovaná by v něm byla snad kompletní infrastruktura, kterou člověk potřebuje — kanceláře, obchody, obytná zóna, parky... Jednotlivé části designově strukturované budovy by spojovaly chodníky a mosty.

Foto: Profimedia.cz

Výšková budova Endless city in Height by měla být plná zeleně.

Stavba by splňovala také ekologické parametry, například maximální využití slunečního světla díky proskleným stěnám, čímž by se minimalizovala potřeba toho umělého. Kromě energie by mrakodrap šetřil hlavně místo.

V moderní době vzniká přirozeně tendence skládat prostory, které by dříve zabíraly velkou část městské čtvrti, do výšky. Ve městech, jako je britská metropole, začíná být tento způsob výstavby víceméně nutností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám