Hlavní obsah

Jeden z nejtěžších menhirů v Evropě doputoval do Holašovic

Právo, Pavel Orholz

Kámen vážící 60 tun doputoval v sobotu odpoledne z příhraničních Studánek do jihočeské vesničky na seznamu UNESCO Holašovic, aby obohatil místní Stonehenge. Speciální vozidlo doprovázel keltský průvod s bohem Radegastem a šest bubeníků. Na položení kamene, který bude vztyčený, až v červnu příštího roku při Slunovratu se přišly podívat stovky lidí.

Jeden z nejtěžších menhirů v Evropě doputoval do HolašovicVideo: Právo

 
Článek

„Troufnu si říci, že se jedná o jeden z největších kamenů, které se technikou, kdy převážely,“ sdělil stavitel místního Stonehenge Václav Jílek. Jen převoz kamene ze Studánek do 70 kilometrů vzdálených Holašovic trval přes pět hodin a vyšel na půl miliónů korun. Specializovaná firma v sobotu odpoledne používala k uložení kamene jeřáb s nosností 350 tun a zaměstnanci si museli počínat obzvlášť opatrně, protože hrozilo poškození obřího monolitu.

Kámen není zatím součástí kruhu na kopci, ale spočinul v dolíku pod ním. „Kámen je zatím uložený tady dole, ale už příští rok 20 června o Slunovratu bude vztyčený,“ ozřejmil stavitel.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obří kámen doputoval do holašovického Stonehenge a vítaly ho stovky lidí.

Kámen s druidskou družinou zdravili lidé za zvuků bubnů, i když mířil ke Stonehenge na kamionové soupravě. Atmosféra v obci připomínala místní vyhlášené Holašovické slavnosti. Lidé parkovali auta za poplatek třicet korun i na okolních loukách, ze kterých obec dělá při významných akcích parkoviště. „Určitě je to zajímavá akce a keltský průvod je výborným nápadem,“ konstatoval Petr Kokrhoul, který se přijel na finále logistické akce podívat z nedalekých Budějovic.

Holašovický Stonehenge má podle tvůrců psychotronický charakter a ten spočívá ve třech funkcích. První je léčivá, energie stavby prý pozitivně působí na 95 procent chorob patologického spektra, nestačí ale na léčbu zhoubných nádorů. Dále je kruh vhodný k meditacím a podpoře duchovního rozvoje. Třetí funkce spočívá v eliminaci patogenních zón.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám