Hlavní obsah

Zámecké výjevy smrti působí v malebném městečku jako přízrak

Novinky, Jakub Kynčl (Feldthurns)

Jihotyrolské městečko Feldthurns (či též Velturno), nacházející se na populární Kaštanové stezce, je věčně slunným místem, kam oblačnost zavítá spíše výjimečně. O to zvláštnější je najít v místním zámku, který je hlavní turistickou atrakcí, výjevy nevhodné pro slabší povahy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Feldthurnský zámek nabízí krásné výhledy do okolní jihotyrolské krajiny.

Článek

Centrum městečka Feldthurns leží 857 metrů nad hladinou moře v příjemném podhůří v samotném srdci Jižního Tyrolska, pouhých 10 kilometrů od známého města Brixen, kde žil v exilu několik let Karel Havlíček Borovský.

Městečko leží v oblíbeném turistickém regionu Valle Isarco, kde jsou každodenní sluneční paprsky takřka samozřejmostí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Malebné městečko Feldthurns

Právě díky věčně slunečnému počasí je zdejší oblast ideální pro pěší túry koncem srpna, v září a říjnu, kdy už je ve většině podhorských oblastní nevábno.

Právě pěší túry do okolí jsou tak hlavní náplní turistů, kteří se sem na podzim sjíždějí zejména proto, aby se prošli po vyhlášené Kaštanové stezce a ochutnali zdejší produkty vyráběné z kaštanů, které jsou v oblasti vyhlášené zejména díky kaštanovému festivalu Törggelen. [celá zpráva]

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V jihotyrolském Feldthurns svítí slunce prý více než 300 dnů v roce.

Nemusíte však nutně chodit po horách, abyste si pobyt v městečku Feldthurns užili. Jen kousíček za Brixenem leží vinařství spojené s opatstvím Neustift (Novacella), kde se můžete projít po vinicích a ochutnat výborná vína, která tvoří jeden z hlavních příjmů opatství. Část vinic se nachází přímo u opatství, ale zbylé leží na těch nejslunnějších svazích Jižního Tyrolska.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Některé fresky ani nemusí být zcela dochované, aby z nich šel strach...

Milovníci historie si jistě vychutnají návštěvu ve feldthurnském zámku, ze kterého se návštěvníkům dostávají úchvatné výhledy do okolí. Není divu, že byl ve své době letním sídlem pro místního vlivného biskupa.

Ať už budete obdivovat krásná kachlová kamna či luxusní dřevěná obložení, něco vašemu pohledu jistě neunikne - temné výjevy smrti na zdech. A ač si místní průvodkyně nevzpomíná, že by zde někdy někdo viděl ducha, dochované fresky působí snad ještě o to silněji.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Z výjevů na zdech jde strach...

V jedné z místností totiž fresky pod stropem ukazují jeden výjev smrti za druhým. Nejrůznější historické momenty ztvárněné touto formou na jinak velmi pozitivním místě mnoho turistů překvapí.

Ale jak s úsměvem poznamenal jeden z místních, tak třeba aspoň někteří návštěvníci po spatření těchto výjevů dostanou chuť na zdejší kaštanovou pálenku. Až takto dopředu ale zřejmě tehdejší smetánka nepřemýšlela...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám