Hlavní obsah

Číňané postavili tradiční lahůdce muzeum. Navrhnou ji také na seznam UNESCO

Ve vstupní hale obrovské restaurace Čchüan-ťü-te stojí zákazníci frontu na pečenou kachnu téměř hodinu předtím, než se začne jídlo podávat. Přitom si prohlížejí plakáty, na nichž stojí: Přijďte navštívit první muzeum pekingské lakované kachny! Napsala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá socha kachny v pekingském muzeu

Článek

Restaurant Čchüan-ťü-te, jenž oslavil 150 let své existence, patří k uznávaným a navštěvovaným podnikům metropole, spolu s nejoblíbenější pečenou kachnou Dadong. I další restaurace této značky v různých čtvrtích města mají v poledne i večer stále plno.

Muzeum lakované kachny, první svého druhu, se nachází v sedmém podlaží největší budovy řetězce, kde na více než 1000 metrech čtverečních sochy kuchařů připravujících pečeni, fotografie významných osobností za stolem, včetně Richarda Nixona a Henryho Kissingera, a jídelníčky staré 100 let sledují příběh vodního ptáka, který se stal skutečným kulinářským fenoménem.

Foto: Profimedia.cz

Lidé na lakovanou kachnu čekají třeba i hodinu.

„Zákazníci většinou navštěvují expozici po večeři, jejich zvědavost nepochybně vzbudí zvláštní chuť pokrmu," říká jedna z průvodkyň v muzeu. To neodhaluje tajemství receptu, na 20 malých hliněných sošek tu ukazuje etapy přípravy pokrmu.

Kachna se usmrcuje, když váží tři kilogramy, pak se pod kůží nafoukne vzduchem a zbaví se tuku. Dále se vykuchá a naplní vařící vodou, poté se suší a potírá a nakonec po dobu 50 minut peče.

Kde se recept vlastně vzal

Podle legendy, o níž expozice vypráví, se pekingská lakovaná kachna zrodila v někdejší metropoli Nan-ťingu na východě říše, dříve než se za dynastie Ming na počátku 15. století stal Peking hlavním městem.

Foto: Profimedia.cz

Hliněné sochy představují návštěvníkům muzea postup výroby lakované kachny.

Podle britské expertky na čínskou kuchyni Fuchsie Dunlopové pochází metoda přípravy drůbeže skutečně z východu, způsob vaření je prý však čistě pekingským vynálezem. „Při zakládání restaurantu Čchüan-ťü-te se šéfkuchaři rozhodli pověsit kachny do hliněné pece, kde hořelo dřevo z ovocných stromů, jako je broskvoň či hrušeň. To jim dodává onu chuť, jak ji známe dnes," říká Dunlopová.

Šéfkuchař, který je specialistou na tento pokrm, většinou krájí drůbež a její křupavou kůrčičku u stolu. „Nejšikovnější dokážou kachnu rozkrájet na 100 plátků. Je to úplné představení, jako byste byli v divadle," upřesňuje britská expertka.

Jedna celá kachna stojí 288 jüanů (asi 950 korun). Podle restaurantu Čchüan-ťü-te, jenž se chlubí, že už připravil 196 miliónů kachen, měl bývalý čínský premiér Čou En-laj tři "diplomatické strategie": ping pong, tradiční čínský likér mao-tchaj a lakovanou kachnu.

Foto: Profimedia.cz

Kuchaři umějí kachnu nakrájet na tenoučké plátky.

Text u jedné fotografie Charlieho Chaplina večeřícího s Čou En-lajem v roce 1954 v Ženevě uvádí, že britský herec tvrdící, že kachnu nikdy nejedl z lásky k těmto ptákům, souhlasil, že udělá výjimku, když spatřil pekingskou lakovanou kachnu.

Ovšem zpět do muzea. Dále se v něm návštěvník může seznámit s ohromující bilancí olympijských her v Pekingu v roce 2008: atletům bylo naservírováno celkem 13 000 lakovaných kachen. K vidění jsou i četné oslavné články v zahraničním tisku. Některá média dokonce psala, že by si tento pokrm zasloužil další olympijskou medaili pro Čínu.

Peking v březnu oznámil, že připravuje kandidaturu čínské kuchyně na zanesení do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Na tomto seznamu je zatím jen francouzská a japonská gastronomie.

Reklama

Výběr článků

Načítám