Hlavní obsah

Les, který si prohlédnete jen s potápěčskou výbavou

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavou raritu vytvořila příroda v horské krajině Kazachstánu. Z lesního jezera trčí po desítky let stromy. Zčásti holé, zčásti bohatě zarostlé jako v době, kdy jejich větve ještě neobklopovala voda.

Foto: Profimedia.cz

Holé kmeny příliš nenapovídají tomu, že se pod hladinou ukrývá celkem hustý les.

Článek

Zhruba 130 kilometrů od největšího kazašského města Almaty se ve výšce okolo 2000 metrů nad mořem v oblasti pohoří Ťan-šan rozprostírá přírodní přehrada. Před stoletím vznikla v důsledku masivního sesuvu půdy.

Z dešťů nahromaděné vody se stalo jezero Kaindy. Dřívější podoba místa je dodnes na první pohled patrná. Z jinak téměř nezčeřené tyrkysové hladiny vystupují jako jehly obnažené kmeny stromů. Rostly tu dávno předtím, než se nad jejich kořeny rozlilo jezero.

Foto: Profimedia.cz

Jestliže se na průzračnou hladinu jezera Kaindy zadíváte zblízka, zahlédnete větve obalené jehličím.

Ten, kdo sem doputuje s potápěčskou výbavou, tady může zažít nevšední „procházku“ lesem. Hub ani borůvek v něm moc nenasbírá, zato tajuplné atmosféry si užije ažaž i za bílého dne. Sluneční světlo proniká do hloubky a mezi větve nadnášené vodou jen tlumeně, a tak stíny místy hojně dorážejí na lidskou fantazii.

Foto: Profimedia.cz

Takhle jste les asi ještě neviděli.

I v letních měsících dosahuje voda jezera Kaindy velmi nízké teploty — maximálně šesti stupňů Celsia. Zůstává tedy nadále spíše cestovatelskou zajímavostí než lákadlem pro rekreanty toužící po koupání a odpočinku. Možná právě díky tomu je jeho voda stále dokonale čistá a krajina kolem tichá a klidná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám