Hlavní obsah

Balatonu ublížily fámy o nečisté vodě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Siófok

Balatonu, pro mnohé Maďary synonymu pro letní dovolenou, se sezóna zatím příliš nevydařila. Červenec zčásti propršel a na návštěvnosti se nepříznivě podepsaly i fámy o kvalitě vody.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Balatonská pláž u Zamárdi v plné sezóně

Článek

Časté deště způsobily, že hladina Balatonu zůstala letos relativně vysoká a odborníci potvrzují, že kvalita vody je absolutně vyhovující. Starostové 58 obcí ležících u Balatonu si však oficiálně stěžovali na varovné zprávy v médiích o údajné špatné kvalitě vody v jezeře.

Gábor Lombár, starosta obce Balatonfenyves, důrazně upozornil, že zdravotní problémy několika účastníků plaveckého závodu u Balatonfüred byla lokální a přechodná záležitost. „Někdo vypustí zprávu, že kvalita vody v Balatonu je nevyhovující, ostatní média to zopakují, zpráva se objeví i v zahraničí, a může to způsobit katastrofu nám všem, kdo v turistické oblasti podnikáme,“ říká majitel penziónu v Siófoku.

BEZ KOMENTÁŘE: Sezónu u Balatonu snad zachrání srpenVideo: Ivan Vilček, Právo

Došlo i na výjevy naprosto nezvyklé: v hlavní sezóně v červenci stála u silnice řada majitelů domů s tabulkami Zimmer frei. Kdysi jim stačilo pohodlně sedět u svých domů a turisté si je našli sami.

První víkend bez deště

„Loni byla u Balatonu asi nejlepší sezóna za posledních dvacet let. Letos si s námi nepěkně zahrálo počasí a časté deštivé dny sezónu do značné míry pokazily,“ řekl Právu András Nagy, majitel stánku s občerstvením v Siófoku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Srpen má zachránit letošní sezónu u Balatonu

János, který na pláži u obce Zamárdi prodává oblíbené langoše, věří, že konec léta sezónu zachrání. „Řada lidí odložila kvůli počasí dovolenou na srpen. To nám snad pomůže,“ zvedá oči v sloup, jako kdyby prosil boha o jasnou oblohu.

Možná ho vyslyšel – o víkendu panovala u Balatonu pravá letní idylka – pláže se zaplnily, hosté z domova i ze zahraničí obsadili ubytovací kapacity, restaurace a noční kluby praskají ve švech. „Nenechte se mýlit, toto je první víkend bez deště. Zatím jsem v hlubokém minusu,“ říká majitelka restaurace Zsófia.

Forint klesl, pobyt se zlevnil

Do dvora domku v Széchenyiho ulici v Zamárdi domácí právě navigují karavan německých turistů. „Jezdí k nám už léta,“ pochvaluje si Zsolt. Němečtí turisté z bývalé NDR odstaví karavan na dvorku. Dva z nich bydlí přímo v karavanu, dva obsadí pokoj v domě. „Po otevření hranic jezdili do Chorvatska i do Itálie, teď se opět rádi vracejí k Balatonu,“ říká Zsolt.

Maďarské moře znali už Římané

Balaton (Blatenské jezero ze slovanského blato – bažina) je největší jezero ve střední Evropě.

Říká se mu Magyar tenger – Maďarské moře.

Má rozlohu 596 kilometrů čtverečních, délku 78 kilometrů a maximální šířku 12 kilometrů.

Průměrná hloubka činí tři metry, maximálně 11 metrů.

Mělkost umožňuje, že se voda prohřívá rovnoměrně až do dna.

Letní teplota vody je 20–27 stupňů Celsia.

Je prokázáno, že již Římané využívali jezero k vodní dopravě.

První parník byl na jezero spuštěn v roce 1846.

Výhodou turistů s eurem je klesající kurz forintu. Padl teď až k hranici 315 forintů za euro. I Slováci jsou spokojeni: „Maďarsko je pro nás nyní zemí zaslíbenou. Konečně se někde nemusím cítit jako chudý příbuzný, najednou mám v peněžence silnou měnu,“ pochvaluje si Karol z Dunajské Stredy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám