Hlavní obsah

Koupaliště v Praze a středních Čechách mají vodu kvalitní

Právo, Lucie Fialová

Tropická horka táhnou houfy lidí za ochlazením na plovárny. Hygienici vzkazují, že voda na pražských koupalištích v Divoké Šárce, Motole a Radotíně je kvalitní a plavci nemusejí mít strach se ponořit.

Foto: archiv portálu hl. města Prahy

Pražské koupaliště Džbán

Článek

Horší kvalita vody je v Praze na hostivařské přehradě a na Džbáně. Každý, kdo si zaplave, by se měl pak důkladně osprchovat. Lidem ale žádné nebezpečí nehrozí.

„Líbí se nám tady velmi, nejen díky čisté vodě, ale i kvůli přírodě,“ řekla Právu věrná návštěvnice areálu v Divoké Šárce, která tam s manželem jezdí pravidelně asi 30 let z Nuslí. „Obvykle tu býváme od 9:00 do 14:00, nechceme strávit celý den na koupališti. Máme i jiné aktivity,“ prozradila s úsměvem třiaosmdesátiletá žena, zatímco její o pět let starší muž studoval v chládku pod stromem denní tisk.

O areál se od jeho otevření v roce 1930 stará jediná rodina. „Je to nekonečná práce, od nevidím do nevidím,“ řekl Právu Jiří Veselík, který pozoroval dění na trávníku a v bazénech ze stanoviště od pokladny. „Zrovna po pondělní bouřce jsme museli vypustit jeden bazén,“ vyprávěl.

Voda proto v mělčím bazénu měla posléze jen 17 stupňů, ve větším asi 21. Z letošní sezóny Veselík kvůli počasí moc zatím nadšený není. „Dva tři teplé dny, které přijdou, sezónu nenahradí. Ale uvidíme, ještě není konec,“ krčí rameny. V Šárce pomáhá svému synovi. Kvalitu vody musí provozovatel podle něj kontrolovat jednou za 28 dní, v mezičase chodí hygienici.

Přirozeně čistá voda

Vhodné ke koupání je i koupaliště v Radotíně, které slouží od konce června. Vzniklo na místě bývalé čističky odpadních vod na levém břehu Berounky. „Projekt biotopu je v rámci Prahy a okolí ojedinělý,“ upozornil náměstek primátora Jiří Vávra. Podstata projektu spočívá v biologickém způsobu udržování čisté vody, bez chemie, za působení vodních rostlin a přírodních ekosystémů ve filtračních lagunách.

„Jde o čisté koupání bez chlóru, tedy ne v takové vodě, na jakou jsme zvyklí v bazénech – mrtvé a chemicky upravované,“ uvedl starosta Prahy 16 Karel Hanzlík. V areálu nechybí dětské a sportovní hřiště.

Po koupání sprcha

Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou dobrá. Stupeň číslo tři, tedy zhoršená jakost vody, dále platí na všech koupacích lokalitách na Orlíku, na jezeře v Poděbradech se kvalita vody zlepšila, sinice ustoupily, řekl ČTK Luboš Mandík z příbramské pobočky krajské hygienické stanice.

Mezi dalšími přírodními koupališti, kde by si kvůli horší vodě měli lidé po vykoupání stoupnout pod sprchu, jsou Písník Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku a koupací biotop Mcely na Nymbursku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

V Hradišťku na Kolínsku, Živohošti na Slapské přehradě na Příbramsku a na Tyršově koupališti v Rakovníku voda například není čirá, ale není zdravotně závadná. V ostatních přírodních koupalištích ve Středočeském kraji je kvalita vody v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám