Hlavní obsah

Německé cestovky ruší zájezdy do Izraele, české zatím ne

Novinky, fis

Německá cestovní kancelář TUI Deutschland, součást největšího evropského touroperátora TUI Travel, ruší z důvodu zhoršení bezpečnostní situace poznávací zájezdy do Izraele. České cestovní kanceláře k tomuto kroku zatím nepřistoupily. Podle prohlášení českého ministerstva zahraničí je na většině území Izraele situace uspokojivá.

Foto: Profimedia.cz

Izraelsko-palestinský konflikt ovlivňuje místní cestovní ruch. Ilustrační foto

Článek

Německé a britské ministerstvo zahraničí varovalo své občany před cestami do 40kilometrového okruhu kolem pásma Gazy včetně oblasti samotné. „Vzhledem ke zvýšenému počtu raketových útoků na Izrael z pásma Gazy za poslední dva týdny nedoporučujeme pohyb na izraelském území hraničícím s pásmem Gazy, a to v okruhu 40 km,“ shoduje se ve svém prohlášení české ministerstvo zahraničí s těmi zahraničními.

Dále upozorňuje, že je kvůli násilným střetům ve východní části Jeruzaléma potřeba dbát zvýšené opatrnosti také při návštěvě historických památek starého města, především v oblasti Chrámové hory. Stejně tak je nutné si dát pozor v oblasti izraelsko-libanonských hranic, Golanských výšin a na jihu v oblasti hranic Izraele s Egyptem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V doporučení ministerstva stojí, že současná situace na většině míst země je uspokojivá. To však ostře kontrastuje s tvrzením velvyslanectví Izraele v ČR, které na svých facebookových stránkách v pátek ráno uveřejnilo informaci, že jen během uplynulých tří dnů bylo na Izrael vypáleno 548 raket.

V databázi cestovatelů DROZD je k pátku 11. července registrováno k odběru aktuálních informací o situaci v Izraeli několik set Čechů. Mluvčí David Frous ale upozorňuje, že se nejedná nutně o ty, kteří se v zemi nacházejí. Může jít například o turisty, kteří už jsou ze své cesty zpět v ČR nebo se vycestovat teprve chystají.

Rozhodne až další vývoj konfliktu

„Rušíme veškeré okružní jízdy po Izraeli až do 31. července," řekla ve čtvrtek agentuře DPA mluvčí kanceláře TUI Deutschland. Do té doby si lidé zájezdy nemohou ani objednávat. Klienti, kteří do Izraele ještě neodcestovali, mají možnost své zájezdy bezplatně stornovat. Ti, kteří už v zemi jsou, se mohou předčasně vrátit. Zvážit svou cestu pak mají i ti, kteří si objednali pouze hotelové pobyty.

České cestovní kanceláře zatím vyčkávají na další vývoj izraelsko-palestinského konfliktu. „V současnosti máme v Izraeli jeden zájezd s průvodcem. Ten nám denně podává informace o tom, jaká je situace na místě. Dnes jsou ještě ubytovaní v Betlémě, který zítra opustí. Do Česka se vracejí v úterý. Podle zpráv, které máme, je situace poklidná. O tom, jestli do Izraele vypravíme úterní poznávací zájezd, rozhodneme nejpozději v pondělí. Záleží, zda se konflikt nadále udrží v pásmu Gazy. Pokud by se bezpečnostní situace zhoršila, klienti samozřejmě neodletí,“ řekl Novinkám Jiří Chválek, ředitel CK Avetour, která se specializuje právě na zájezdy do Izraele.

Není hlavní sezóna

„V posledních týdnech jsme realizovali poznávací okruhy dle plánu a s žádnými komplikacemi či omezeními jsme se my ani naši klienti nesetkali. Vše bylo v pořádku. Poslední skupina našich klientů, která kombinovala poznávání Izraele a Jordánska, ukončila program dle plánu právě dnes,” uvedla pro Novinky v pátek tisková mluvčí CK FIRO-tour Pavlína Pešová.

Hlavní sezóna zájezdů do Svaté země probíhá na jaře a na podzim. Díky tomu je tam v současnosti také méně českých turistů. „Vzhledem k nepříznivě vysokým teplotám v tomto období není ani o pobytové zájezdy do Izraele zájem. V tuto chvíli tedy žádné klienty na místě nemáme. Poznávací cesty plánujeme až na říjen. Zatím jsme žádná zrušení ze strany turistů nezaznamenali, jen několik informačních telefonátů,“ sdělil marketingový ředitel CK ESO travel Hynek Špinar.

V zemi je přes 1000 Čechů

Změnám v bezpečnostní situaci Izraele se přizpůsobuje také CK Čedok. „Nejbližší zájezdy do Izraele máme až na říjen. Klienti, kteří se tam vydávají na poznávací zájezd, předběžně počítají s tím, že se z bezpečnostních důvodů může trasa pozměnit,“ řekl Novinkám ředitel marketingu Tomáš Brejcha.

V současnosti je podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v Izraeli na organizovaném pobytu s CK několik desítek českých turistů. Dále je v zemi asi 1000 individuálních turistů z ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám