Hlavní obsah

Indie už vyhradila peníze na kolosální sochu, která zastíní i sochu Svobody

Dillí

Indie se potýká s chudobou, znepokojivým rozpočtovým schodkem a skomírajícím hospodářským růstem, nová vláda však dala stranou dvě miliardy rupií (675 miliónů Kč) na obří sochu na počest jednoho z indických otců zakladatelů. Skulptura z železa a bronzu má být skoro dvakrát tak vyšší než newyorská socha Svobody a s výškou 182 metrů se stát nejvyšší sochou na světě, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Plánovaná socha Sardara Vallabhbhaie Patela

Článek

S penězi na vytvoření sochy Sardára Patéla se počítá v prvním rozpočtu nové indické vlády. Premiér Naréndra Módí projekt odstartoval zhruba půl roku před květnovým vítězstvím v parlamentních volbách. Plán ale podle agentury AP vyvolal protesty a mnoho lidí poukazuje na to, že země má mnohem naléhavější priority.

"Jak mohou utrácet peníze za sochu jako tahle. Vláda ty peníze mohla použít na snížení ceny rýže. To by pomohlo chudým lidem, jako jsme my," řekl o projektu dillíský prodavač zeleniny Rotaš.

Patél byl náměstek a ministr vnitra prvního indického premiéra Džaváharlála Néhrúa, často se ale neshodovali, podotkla agentura Reuters.

Původně se měl celý projekt financovat z darů a z prostředků vlády státu Gudžarát, odkud Patél i Módí pocházejí. Tento model se však ukázal být nereálným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám