Hlavní obsah

Při cestě na dovolenou si dejte pozor na tichého zabijáka

Právo, Ludmila Žlábková

Tichý zabiják, tak se přezdívá plicní embolii, tedy onemocnění, které není tak mediálně známé, přesto je po srdečním infarktu a mozkové cévní příhodě mezi cévními chorobami třetí nejrozšířenější příčinou úmrtí. A v létě, kdy se lidé vydávají na dlouhé cesty za dovolenou, se její riziko ještě zvyšuje.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhé sezení v letadle negativně ovlivňuje krevní oběh. Důležitý je přiměřený pohyb a dostatečný přísun tekutin.

Článek

Zejména v letadle, když trávíme více než šest hodin stísněni na sedadle ekonomické třídy. Embolie může postihnout i člověka, který dlouho cestuje v autě nebo během několikadenní cesty vlakem.

„Při letech do Řecka či Turecka nemusíte mít obavy. Ale pokud člověk dlouhodobě sedí s pokrčenými koleny, bez pohybu, krev v nohou zpomaluje návrat jen těžko. A připočtou-li se další rizikové faktory, je obava z embolie skutečně reálná,“ vysvětlil lékařský náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jaroslav Malý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně, když byl za války bombardován Londýn a lidé se schovávali ve sklepích a krytech, zaznamenali tamní lékaři větší počet plicních embolií. Protože zpomalené proudění krve je jednou z podmínek vzniku krevní sraženiny v žilách na dolních končetinách,“ dodal.

Společným názvem pro plicní embolii a žilní trombózu je tromboembolická nemoc. „Plicní embolie je důsledkem žilní trombózy. Ta je většinou lokálním problémem, neohrožujícím život. Ale bohužel právě jen do chvíle, než se utrhne kousek sraženiny,“ vysvětlil ve stručnosti souvislost obou nemocí profesor Malý.

„V Evropské unii zemře na plicní embolii přes 550 tisíc lidí ročně. Na rakovinu prsou kolem 80 tisíc, na rakovinu prostaty 69 tisíc pacientů. Nemoci AIDS podlehne 5,5 tisíce osob ročně. Přitom to jsou choroby, o kterých se hovoří mnohem více než o plicní embolii,“ upozornil profesor Malý, který koordinoval za Českou republiku celosvětovou studii ENDORSE, mapující, jak jsou lékaři obeznámeni s prevencí této choroby. Naše republika se podle jeho zjištění mezi 35 státy, které se studie zúčastnily, pohybuje v pásmu průměru.

Pomůže prevence i pohyb

Profesor Malý se podílel na studii, kde jsou také preventivní doporučení, která tak má k dispozici každá nemocnice, jež projeví zájem. V nich jsou popsány rizikové situace, které nebezpečí plicní embolie zvyšují, a postupy, jak se při jejich výskytu chovat.

„Některé podmínky nelze odstranit zcela. Například nádorová onemocnění. Ale pak tu máme například hormonální antikoncepci u mladých dívek. Ta je samozřejmě většinou neškodná, ale pokud se k ní přidruží další rizikové faktory, například když si mladá sportovkyně vymkne kotník a po určitou dobu s nohou nepohybuje, zvyšuje se nebezpečí žilní trombózy a následně plicní embolie,“ vysvětlil Malý.

S hormonální antikoncepcí by se mělo také nakládat opatrně u kuřaček či u dívek, v jejichž rodině se trombóza či embolie vyskytla. Výrazně větší výskyt tromboembolické nemoci je také u těhotných žen.

„Obrovské riziko je i u velkých operací a úrazů. Když se nedbá na prevenci, mohou nastat fatální následky. Proto se například podávají léky na ředění krve,“ dodal lékař a znovu připomněl význam pohybu například při dlouhých letech letadlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám