Hlavní obsah

Unikátní záběry Terezína z ptačí perspektivy

Novinky, mak
Terezín

Památník Terezín připomíná místo utrpení desetitisíců lidí, obětí nacistické tyranie. Letecké záběry zachycují celou terezínskou pevnost, ale také národní hřbitov Terezín, který je tvořen 2386 hroby. Novinky s povolením ředitele památníku pořídily letecké záběry celého komplexu.

Pevnost Terezín z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Za druhé světové války sloužilo celé město Terezín jako ghetto pro židovské vězně. Přiléhající Malá pevnost nebyla vyloženě koncentračním táborem, nýbrž sídlem věznice gestapa.

Nacisté do Terezína soustředili židovské obyvatelstvo a odsud pak odváželi Židy v transportech do vyhlazovacích táborů Osvětim, Treblinka, Sobibor, Majdanek a dalších. Celkově během holokaustu přišlo o život na šest miliónů Židů. Přímo v terezínském ghettu zemřelo téměř 35 000 lidí. Většinou podlehli mučení, hladu, vyčerpání nebo epidemiím.

Památník Terezín je národní kulturní památkou. Původně vznikl jako Památník národního utrpení roku 1947 z iniciativy vlády obnoveného Československa.

Místo tragédie z ptačí perspektivy

Letecké záběry ukazují jednotlivá nádvoří Malé pevnosti, která je výraznou částí Terezína. Na prvním nádvoří byli přijímáni vězni. Procházeli bránou s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), který byl typický pro nacistické koncentrační tábory.

Na druhém dvoře vězni pracovali v tiskárně, prádelně, v truhlářské, zámečnické a elektrotechnické dílně a ve skladu ovoce. Třetí dvůr tvořily samotky a hromadné cely. V jedné žilo za špatných a stísněných podmínek až 600 vězňů.

V roce 1945 byly samotky přeplněny vězni z evakuačních transportů. Ti zde posléze hromadně umírali. Uprostřed vpředu stála strážní věž pro 24hodinový dozor, ze které nacisté zastřelili v březnu 1945 tři muže a jednu ženu. Ve zdi na druhé straně dvora jsou stále vidět díry po odražených kulkách.

Od roku 1943 docházelo na Malé pevnosti pravidelně k popravám. Nejpočetnější skupinu, přes 50 vězňů, zastřelili nacisté na samém sklonku války 2. května 1945.

Oběti přibývaly i po osvobození

Jelikož kapacita pevnosti v roce 1943 nestačila, byla zahájena stavba čtvrtého dvora. Hromadné cely nebyly zcela hotové, byla v nich vysoká vlhkost, i přesto byly na podzim 1944 zaplněny vězni. Kvůli katastrofálním hygienickým podmínkám tu vypukla epidemie tyfu. Na pomoci nakaženým se podíleli čeští lékaři a ošetřovatelky i zdravotníci Rudé armády. Na tyfus umíraly ještě po osvobození stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám