Hlavní obsah

Na jedné z nejfotografovanějších staveb světa vyrostou bariéry proti sebevrahům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most Golden Gate v San Francisku v blízké budoucnosti nejspíš trochu změní svoji tvář. Měl by také přijít o svou pověst místa vyhledávaného sebevrahy. Úřady po letech odkladů a diskusí sehnaly dostatek peněz na stavbu bariéry, která by znemožnila lidem odsud skákat z výšky 67 metrů. Ročně tu podle agentury AP dobrovolně ukončí život desítky lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled z mostu Golden Gate

 
Článek

Jedna z nejfotografovanějších staveb světa či ikona San Franciska - tak lze nazvat most Golden Gate. Každoročně cestují do Kalifornie tisíce turistů právě proto, aby navštívili město proslulé mimo jiné pevností Alcatraz a mostem Golden Gate. Ten je jim pak věrným společníkem na četných fotkách z dovolené.

BEZ KOMENTÁŘE: Mlha nad San FranciskemVideo: Simon Christen

„Průměrně tak jednou za týden někomu zabráníme skočit z tohoto mostu. A průměrně dvakrát za měsíc někdo zemře, když skočí," odhadl šéf úřadu zodpovídajícího za provoz mostu Dennis Mulligan. Kvůli této černé bilanci sehnal úřad z různých zdrojů 76 miliónů dolarů (přes 1,5 miliardy korun), které mají pokrýt náklady na vybudování "protisebevražedných" bariér. Vedení úřadu bude o samotném zahájení stavby rozhodovat tento pátek.

V San Francisku však řadu let projekt narážel na problémy nejen kvůli nedostatku peněz, ale rovněž kvůli nesouhlasu řady lidí se stavbou bezpečnostní bariéry, která podle nich zhyzdí vzhled ikonické stavby.

Jen v loňském roce ukončilo skokem z mostu Golden Gate život 46 lidí. Od jeho otevření v roce 1937 to podle AP bylo již na 1400 sebevrahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám