Hlavní obsah

Lidé z celé Evropy míří do Prahy za tatéry

Právo, Stáňa Seďová

Důvodů k tetovací turistice, která nyní v Praze vzkvétá, je několik. Češi mají výtvarně nejhezčí tetování vůbec a dělají ho mnohonásobně levněji než jinde. Dnes se dělají tetování daleko větší, letí české a latinské nápisy a vracejí se barvené obrázky.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Tatér Ivo Traxmandl ve svém pražském studiu

Článek

Ivo Traxmandl (39) tetuje s přestávkami už deset let a teď se mu daří, podobně jako jeho kolegům, víc než dřív, protože se v Praze začala rozmáhat tetovací turistika.

„Jezdí za mnou lidi z Německa, z okolních zemí, létají i ze Švýcarska. I tak se jim to vyplatí, protože za dobrou úroveň tetování, například oproti Američanům, zaplatí u nás tři tisíce a u nich to vychází minimálně na dvacet tisíc,“ zdůvodnil zájem zahraniční klientely tatér.

Sám pokrytý tetováním na 70 procentech těla však říká, že tetování není pro každého. „Lidé do toho nesmějí jít s tím, že se toho mohou jednou zbavit. Nikdy jsem ještě neviděl úplně odstraněné tetování. I po laseru zůstává na kůži pigmentová skvrna nebo jizva. Chce si dobře rozmyslet i to, co si nechají nakreslit,“ naráží tatér na poměrně časté žádosti svých klientů – chci to, co jsem viděl na někom jiném.

„Stále vedou dva styly – Old school, který si hodně dávají fanoušci rock-and-rollu, a realistické tetování a portréty. V 90. letech byly módní čínské znaky, u holek ornamenty nad zadkem a ostnatý drát, který měla kolem paže Pamela Andersonová,“ popisuje Traxmandl.

Na rozhodnutí není nikdy pozdě

„Tetování by mělo mít symbolický vztah k určité době nebo lásce k čemukoli. Teď hodně letí citáty – latinsky i česky, jména dětí anebo barevná old schoolová tetování,“ vypráví tatér s tím, že nejoblíbenějším místem pro kresbu je u žen nárt a dekolt a u mužů předloktí.

Dnešní společnost už si podle něj na tetování zvykla. Techniky jsou prý tak daleko, že si lidé mohou nechat vytetovat cokoli. „Jsou i extrémy, například tetování v obličeji, což člověku vezme tvář a změní ho to. Více se nechávají tetovat holky, třeba celé rukávy, tedy potetované paže,“ hodnotí tatér a přidává tip pro váhavé: „Zvlášť v létě se často kreslí hennou, která vydrží na těle maximálně tři týdny. Počítá se od dvou set korun za obrázek, tetování vyjde na 1500 a více.”

Do jeho studia na pražských Vinohradech přišla i jedna skutečně netradiční zákaznice. „Sedmdesátiletá babička si chtěla nechat vytetovat růži na rameno. Celý život po tom prý toužila, a když zemřel manžel, který jí to zakazoval, rozhodla se,“ svěřil Právu jeden z tisíce příběhů svých klientů Traxmandl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám