Hlavní obsah

Věž náchodského zámku znovu nese makovici s dokumenty

Na vrchol rekonstruované věže náchodského zámku se v pondělí vrátila měděná koule, takzvaná makovice. V ní je schránka, do které město a památkáři uložili například současné fotografie Náchoda či mince. Opravy věže by podle Jiřího Svobody z Národního památkového ústavu měly skončit do konce srpna.

Foto: Profimedia.cz

Náchodský zámek střežící z výšky město

Článek

Podle památkářů zbývá dokončit měděnou krytinu střechy zámecké věže, finišují také úpravy statiky věže.

„Do makovice jsme vložili na ručním papíře sepsaný současný stav města, například investic, které nyní běží. Vložili jsme také soubor mincí a bankovek či současné snímky Náchoda, například letos otevřené lavičky spisovatele Josefa Škvoreckého," řekl starosta Náchoda Jan Birke.

Makovice věže ukrývala kopie historických dokumentů, mince či fotografie. Stavbaři při rekonstrukci odhalili i nápis pod plechováním z roku 1950, kde klempíři napsali například, že budou věčně vzpomínat na velikány T. G. Masaryka a Edvarda Beneše. Makovice byla v minulosti otevřená také v letech 1721 a 1799.

Foto: David Taneček, ČTK

Antonín Vlček s černobílou fotografií svého otce, který se podílel na opravě střechy zámecké věže v roce 1950.

Město společně s památkáři plánuje také rozsáhlou opravu celého zámeckého kopce. Novinkou by měl být kabinkový výtah, kterým by mohli z centra města k zámku jezdit turisté. Město, které chce získat peníze evropských dotací, plánuje také opravy cest, zeleně či osvětlení.

Náchodský zámek vznikl na místě gotického hradu, který od druhé poloviny 13. století střežil zemskou cestu z Čech do Kladska. Zámek, tyčící se nad městem, nabízí jedinečný pohled na centrum Náchoda.

Foto: David Taneček, ČTK

Klempíř Pavel Ešpandr při letování schránky

Takzvaná velká věž zámku byla nejdůležitějším obranným prvkem středověkého hradu. Roku 1570 věž poškodil blesk, při následné opravě na počátku 17. století byla opatřena otevřeným ochozem. Další úder blesku poničil horní část věže v roce 1721 a tehdy byla snížena o jedno patro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám