Hlavní obsah

Zámek Hluboká otevře novou prohlídkovou trasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházet se císařskými, Černínskými a dalšími šlechtickými apartmá, ve kterých na zámku Hluboká při společenských událostech přespávali významní hosté, budou moci turisté buď už v příští sezóně, nebo v roce 2016. Národní památkový ústav tam chce podle ředitelky Nadi Goryczkové vybudovat další prohlídkovou trasu.

Foto: Jan Kouba, ČTK

Zámek Hluboká nad Vltavou.

Článek

„Nová trasa povede druhým patrem zámku hostinskými pokoji, které dosud veřejnosti nebyly nikdy představeny. Původně sloužily k tomu, že při významných společenských událostech, jako byly hony a další aktivity, se v těchto pokojích ubytovávaly členové širší Schwarzenberské rodiny a další významní hosté," popsal ředitel územního pracoviště NPÚ Petr Pavelec.

Památkový ústav v posledních pěti letech provedl intenzivní archivní průzkum, experti zkoumali staré fotografie, dobovou korespondenci, inventáře, z nichž se zjistilo, jak tyto pokoje vypadaly, k čemu přesně sloužily. „Teď nás čeká to zásadní, to znamená stavební a restaurátorská příprava těchto místností, což vyžaduje poměrně velký finanční obnos. Máme to ohodnoceno přibližně na 25 miliónů korun," dodal Pavelec.

Z 25 miliónů padnou zhruba čtyři milióny na restaurování inventáře. NPÚ by chtěl tuto trasu zpřístupnit od konce roku 2015, nebo od začátku roku 2016. Měla by odlehčit přeplněným stávajícím prohlídkovým trasám. Nová trasa podle Pavelce povede ke zvýšení návštěvnosti.

Autentická expozice

Zámek v Hluboké nad Vltavou patří k nejnavštěvovanějším v zemi. Ročně si ho prohlédne kolem 250 000 lidí. Pátým rokem lákají na zámek návštěvníky i v zimě. Mohou zavítat do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství — Schwarzenbergů.

Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale také porcelánu, grafických listů nebo tapiserií. Poslední majitel Adolf Schwarzenberg obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval s manželkou Hildou před nacisty do zámoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám