Hlavní obsah

Destinace, kde může líbání pokazit dovolenou

Novinky, fis

Konfrontace s odlišnou kulturou může nepříjemně narušit původně romantickou dovolenou. Kde byste si s partnerem měli polibky a jiné něžnosti nechat až za zavřené dveře hotelového pokoje? Za prudérními nařízeními leckdy není potřeba cestovat příliš daleko. Překvapivě.

Foto: Profimedia.cz

Líbání na ulici je v řadě států světa nepřípustné. Ilustrační foto

Článek

Mnoho cestovatelů může šokovat, že i v romantikou nasáklé Paříži platí nějaký zákaz líbání. Je tomu tak. Od roku 1910 se tu lidé nesmějí líbat na vlakových nástupištích. Cílem tohoto nařízení bylo zabránit zpožďování vlaků, k jeho zrušení ovšem nedošlo ani v moderní době. Za porušení tohoto bizarního zákazu sice nehrozí žádný trest, ale můžete být důrazně vyzváni, abyste nástupiště okamžitě opustili.

V islámských státech už se turisté naučili být na kulturní rozdíly opatrní, přesto je leccos stále může překvapit. „V islámských zemích mohou být prohřeškem z našeho pohledu i maličkosti. Jeden z klientů mi například líčil, jak v jedné části Istanbulu, kde je řada náboženských pamětihodností, jej personál v restauraci vyzval, aby se u stolu usadil naproti manželce a nikoliv vedle ní,“ říká marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

V dodržování omezujících nařízení jsou ovšem frekventované turistické destinace k cestovatelům přece jen značně tolerantnější než ke stálým obyvatelům. Novinkám to potvrdil mluvčí CK Fischer Jan Osúch: „Místní nařízení jsou k turistům skutečně benevolentnější. Například v Dubaji sice nesmějí nesezdané páry bydlet ve stejném pokoji, pro turisty ale nic takového neplatí.“

Láska s odstupem

Mnoho klientů se u cestovních kanceláří při plánování dovolené v islámských státech raději předem informuje. „Drtivá část klientů s námi létá do nejpopulárnějších destinací, jako je například Řecko, Itálie nebo Španělko. Tam se zvyklosti, co se týče chování na veřejnosti, tolik neliší od těch v Česku. Výjimkou jsou například oblíbené Spojené arabské emiráty. U těch se lidé předem ptají obvykle na možnosti opalování nebo třeba na podmínky návštěvy mešity,“ doplnil Osúch.

Právě informovanost skrze cestovku nebo na místě pak přes delegáta považuje Petr Šatný za důležitou. „Jedna ze základních cestovatelských pouček říká, že za hranicemi jste hosté a měli byste respektovat místní zvyklosti,“ podotýká. K obdobné iniciativě vyzvala turisty také nová katarská kampaň. [celá zpráva]

Při cestování po Japonsku musejí turisté počítat s tím, že je tam líbání považováno za sexuální předehru, a tak se mimo soukromí netoleruje. Ani Indie není veřejným projevům lásky nijak nakloněná. V Turecku jsou polibky tolerovány výhradně v turistických destinacích, stejně tak je k cestovatelům benevolentnější Thajsko, kde by se páry na veřejnosti správně neměly ani držet za ruku. Láskyplné chování by turisté měli na veřejných místech omezit také v Egyptě a Tunisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám