Hlavní obsah

V Kongu našli kolosální rašeliniště o velikosti Anglie

Novinky, Jakub Kynčl
Brazzaville

Zdá se to být až neskutečné, že v dnešní době bylo světu utajené něco o velikosti Anglie. V odlehlé části Konžské republiky (či též Kongo-Brazzaville) vědci nalezli gigantické rašeliniště, které ukrývá podle odhadů až miliardy tun rašeliny. Jde o významný objev, který může vrhnout světlo na vývoj této oblasti v posledních 10 000 letech.

Foto: Profimedia.cz

Značná část Konžské republiky je pro vědce zatím stále ještě velkým otazníkem. Ilustrační foto

Článek

Vědec Simon Lewis z univerzity v britském Leedsu, který se na výzkumu v africké zemi podílí, sám přiznává, že je neskutečné, že jsou na naší planetě podobná neprozkoumaná území. „Jen málo lidí se kdy vydá do oblasti těchto bažin. Velmi obtížně se zde pohybuje či pracuje,” zdůraznil Lewis.

Satelitní záběry v počátku napovídaly tomu, že by se v oblasti skutečně mohlo nacházet obří tropické rašeliniště, ale teprve nynější expedice, která se na místo vydala v dubnu z přilehlé vesnice Itanga, tuto domněnku potvrdila. Podmínky přitom nebyly ani trochu jednoduché — tým se musel během své cesty vypořádat s přítomností malých krokodýlů, goril či slonů. Největší komplikací prý však bylo to, že měli nohy neustále ve vlhku.

„V těchto oblastech se můžete pohybovat jen několik měsíců v roce, přímo na konci suché sezóny. Musíte tedy vše správně načasovat. Dokonce i v tomto období je zde mokro každý den. Byli jsme uvnitř bažin tři týdny. Jediné chvíle, kdy jsme měli nohy v suchu, byly ty, když jsme spali ve svých stanech. A abyste mohli stan postavit, musíte nejdřív postavit vyvýšenou plošinu, protože země je neustále nasáklá vodou,” dodal Lewis.

Překvapivý objev

Vědecký tým odhaduje, že rašeliniště zabírá kolem 100 000 až 200 000 čtverečních kilometrů a vrstva rašeliny je místy až sedmimetrová. Vědci se proto domnívají, že se zde nacházejí miliardy tun rašeliny. Celková rozloha Konžské republiky je přitom 342 000 kilometrů čtverečních.

„Rašeliniště vznikají tak, že rostlinná hmota, která se ukládá do země, není zcela rozložená. Vyžaduje to hodně specifické podmínky, při kterých se vše rozkládá pomaleji. I proto je obvyklé, že se rašeliniště nacházejí spíše v chladných oblastech. Je to opravdu překvapivý objev najít je ve vlhkém a teplém podnebí,” objasnil vědec.

Reklama

Výběr článků

Načítám