Hlavní obsah

Nepál otevřel pro horolezce stovku nových vrcholů

– Káthmándú

Nepálské úřady zpřístupnily pro zahraniční horolezce 104 nových vrcholů v Himálaji. Dva ze štítů nesou jména prvních dobyvatelů nejvyšší hory světa Mount Everest Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norkeje. Nové vrcholy mají do země sázející na turistický ruch přilákat další horolezce v době, kdy na Everestu předčasně skončila sezóna kvůli tragické lavině.

Foto: Profimedia.cz

Na vrchol Mount Everestu v letošní sezóně už nikdo nevystoupá, Nepál tak zpřístupnil nové vrcholky.

Článek

Podle ministerstva turistiky nese hora vysoká 7916 metrů jméno Tenzig, zatímco vrchol tyčící se 7681 metrů nad mořem se jmenuje Hillary. Stovka nových vrcholů se přidá k 310 dosavadním horám, na které vydávaly úřady oficiální povolení.

Některé z nově otevřených hor jsou oficiálně dosud neslezené, což podle agentury AP znamená pro zahraniční horolezce zajímavou motivaci.

Pro Nepál, kde se nachází osm ze 14 světových osmitisícovek, znamenají příjmy od tisíců horolezců, kteří se sem ročně vydávají, významnou část příjmů z turistiky, jež patří k základním zdrojům státního rozpočtu chudé země se 26 milióny obyvatel.

Nové vrcholy mohou Nepálu pomoci zacelit mezeru v příjmech ze zrušené sezóny na Everestu. V lavině pod nejvyšší horou světa zahynulo v dubnu 16 šerpů a domorodí průvodci v oblasti chtěli ukončit horolezeckou sezónu. Vláda je sice i za pomoci odškodnění přesvědčovala o opaku, oblast Everestu však postupně opustily všechny horolezecké výpravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám