Hlavní obsah

Vábitel zvěře a rekordní trofeje lákají na myslivecký festival

Novinky, Jan Pecha, Michal Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lysá nad Labem

Velká sbírka trofejí muflonů, daňků a jelenů čeká na návštěvníky mysliveckého festivalu v Lysé nad Labem. Mohou obdivovat i umění vábitele zvěře Václava Svobody. Myslivci, rybáři a včelaři zahájili v pořadí devatenáctý ročník veletrhu Natura Viva ve středu. Zájemcům je otevřený do neděle 25. května.

Festival myslivosti v Lysé nad LabemVideo: Novinky

 
Článek

Jedním z největších lákadel jsou pro návštěvníky trofeje muflonů. „V současnosti máme nejsilnější trofej muflona na světě. Na schválení čeká další trofej, která je ještě silnější a je taky od nás,“ řekl jeden z pořadatelů Josef Pubal.

Termín „nejsilnější“ znamená, že rohy muflona mají nejlepší parametry, tzn. délku, tloušťku, tvar a barvu.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Rekordní trofej muflona odchyceného v České republice.

Kromě muflonů mohou návštěvníci obdivovat i nejkrásnější trofej jelena z české obory a dalších šest stovek upomínek na lov, například srnce nebo daňky.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Nejlepší úlovek jelena z české obory.

Vycpávání ulovených zvířat zůstává nedílnou součástí myslivosti. Na výstavě je tak kromě trofejí možné potkat také řadu odborníků, mezi ně patří i Miloslav Vach, jeden z českých expertů v tomto oboru.

Jiným specialistou ve zvláštní disciplíně je vábič Václav Svoboda. Ten předvedl několik způsobů, jakým myslivci při lovu lákají zvěř.

Vábič předvedl své uměníVideo: Novinky

„Snažíme se především ukázat laické veřejnosti, co myslivec všechno pro přírodu dělá. Také chceme nechat zapsat myslivost na nehmotný seznam světového dědictví UNESCO, zatím jsme v národním seznamu,“ popsal cíle Josef Pubal.

Myslivců ale ubývá, ještě před padesáti lety jich bylo 120 000. Teď jich je zhruba 90 000, z toho přibližně 3000 žen. Jejich počet mezi myslivci ale naopak pomalu roste. O popularizaci mezi ženami se snaží také klub Dámy české myslivosti.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Myslivec si mohl na veletrhu pořídit kompletní výbavu.

Podle předsedkyně Jiřiny Špálové se klub snaží i o to, „aby se děti naučily poznávat zvěř a aby věděly, že myslivec má tradici, velký význam a je ochráncem přírody”.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Návštěvníci veletrhu Natura Viva si mohou vybavit celou hájenku.

Návštěvníci si mohou na veletrhu dopřát oddych při ochutnávce nejlepší medoviny na světě, k zakousnutí je také nepřeberné množství uzenin, sýrů, zvěřiny a ryb.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Předseda Zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO) zahajuje veletrh Natura Viva v Lysé nad Labem.

Natura Viva je největší každoroční akcí svého druhu v republice. Letos dorazilo přes 150 vystavovatelů a kromě českých účastníků přijeli do Lysé nad Labem i myslivci z Maďarska, Rumunska, Polska a Slovenska. Organizátoři očekávají, že na veletrh zavítá až 70 tisíc návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám