Hlavní obsah

Italské úřady vyšetřují cestovatelský server TripAdvisor kvůli „falešným recenzím”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské úřady na ochranu hospodářské soutěže vyšetřují server TripAdvisor kvůli obavám, že tento vlivný recenzní web nedělá dost pro to, aby zabránil zveřejňování podvodných hodnocení. Oznámil to v úterý tamní antimonopolní úřad. TripAdvisor shromažďuje doporučení a hodnocení cestovatelů z celého světa. Jeho stránky navštíví měsíčně milióny lidí.

Foto: Profimedia.cz

Server TripAdvisor je mezi cestovateli považovaný za jeden z nejdůvěryhodnějších na světě. Jeho stránky navštíví měsíčně milióny lidí.

Článek

Antimonopolní úřad uvedl, že na TripAdvisor obdržel stížnosti od uživatelů i majitelů hotelů a restaurací. Na svém webu pak úřad informoval, že server mohl zveřejňovat názory lidí, kteří hodnotili místa, na kterých ve skutečnosti nebyli.

Kromě toho úřad zahájil vyšetřování serverů pro on-line rezervaci Expedia a Booking.com. Dohody těchto webů s hotely prý mohou zabraňovat tomu, aby uživatelé dostávali lepší ceny a podmínky od jiných on-line služeb, nebo všeobecně od jiného rezervačního systému.

"Úřad se domnívá, že použití takových dodatků těmito dvěma hlavními platformami na trhu může podstatně omezovat hospodářskou soutěž," sdělil podle agentury Reuters regulátor.

Kontroly i pokuty

TripAdvisor tvrdí, že svým kontrolním mechanismům důvěřuje. Každá recenze prý prochází zvláštním systémem se složitými algoritmy.

Společnost má navíc tým více než 200 specialistů, kteří "manuálně zkoumají každou recenzi, kterou systémy označí ke kontrole", sdělila firma. Podvodníky prý mají odradit i vysoké pokuty.

Web Booking.com vlastní skupina Priceline Group, která se k věci bezprostředně nevyjádřila.

Expedia na žádost o vyjádření agentuře Reuters neodpověděla. Antimonopolní úřad tvrdí, že vyšetřování dokončí do srpna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám