Hlavní obsah

Na šumavském Špičáku se má už brzy otevřít rozhledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem července by mohla být otevřena nová rozhledna na železnorudském Špičáku. Vyhlídková věž má už téměř dokončenou ocelovou konstrukci a schodiště. Zbývá dodělat dřevěné opláštění, elektroinstalace a další úpravy.

Foto: Profimedia.cz

Lanovka na Špičák, na jejímž horním konci se zanedlouho otevře rozhledna

Článek

Rozhledna o výšce 26,5 metru má čtvercový půdorys o rozměrech 7,6 metru. Ochoz rozhledny bude zhruba 2,5 metru nad vrcholy nejvyšších stromů v okolí a vejde se na něj až 60 lidí najednou. Rozhledna má celkem 135 schodů.

Foto: Petr Eret, ČTK

Konstrukce rozhledny na Špičáku

„Naší snahou je, aby se první návštěvníci mohli z horního ochozu rozhlédnout po krajině již začátkem července. Slavnostní otevření jsme naplánovali na sobotu 26. července," řekl Michal Linhart z TJ Sportovní areál Špičák, která je investorem stavby.

Výhled až k Alpám

Rozhledna stojí asi 50 metrů od konce sedačkové lanovky a její provozní doba bude kopírovat letní provoz lanovky na Špičák. Protože stavbu za 7,1 miliónu korun dotovala z 87 procent EU, neplatí se nejméně po dobu pěti let vstupné. Turnikety u vchodu budou pouze počítat návštěvníky.

O provozování rozhledny se bude starat areál Ski Špičák. Podle jeho provozního ředitele Vladimíra Kasíka nabídne rozhledna za dobré viditelnosti pohled až na Alpy. „Úhlavským údolím by mělo být vidět až směrem k Plzni, na stranu na Sušicko až Boubín, vidět je i na Poledník, do Německa, samozřejmě na Javor, který je pět kilometrů od nás, ale při dobré viditelnosti jsou vidět i Dachsteinské Alpy," doplnil Kasík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám