Hlavní obsah

Turistický zážitek umocní videosvědectví pamětníků

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve šlépějích minulosti mohou nadšenci do moderní historie stejně jako zvídaví turisté kráčet v rámci vzdělávacího programu iWalks. Ten lidi směřuje na místa, která sehrála zajímavou či významnou roli v období 2. světové války a holokaustu. Více se o těchto lokalitách dozvědí přímo od pamětníků.

Ukázky video svědectví pamětníkůVideo: USC Shoah Foundation

 
Článek

Projekt iWalks, vytvořený organizací USC Shoah Foundation, funguje od roku 2012 v Budapešti, jen na trochu odlišné bázi než v Praze. V Maďarsku zájemce po místech spojených s holokaustem provázejí studenti a dobrovolníci z nadace Zachor Foundation. Jako informační platforma jim slouží archív rozhovorů s pamětníky, díky kterému se prohlubuje zážitek z návštěvy historických míst.

V maďarské metropoli míří například do bývalé židovské čtvrti. „Zájem v Budapešti je převážně od místních, kteří chtějí poznat historii svého města bez stále intenzivnějšího mediálního zkreslení,“ řekl Novinkám Martin Šmok z USC Shoah Foundation.

Právě autentické záznamy vyprávění pamětníků lákají také na několik míst v Praze. Turisté si stejně jako studenti a pedagogové aktuálně mohou poslechnout video se svědectvím přeživších přesně na místech spojených s deportací Židů do ghett a koncentračních táborů v období 2. světové války. Jedná se o shromaždiště na Radiotrhu a Veletržní ulici, kudy lidé zařazení do transportů šli pěšky na nádraží Praha-Bubny.

Aktuálně si na webových stránkách organizace mohou lidé do tabletů či mobilních telefonů stáhnout ke zmíněným lokalitám tři několikaminutové videozáznamy. V průběhu letošního roku by měly být k dispozici další pro území Královských Vinohrad, Mladé Boleslavi a Brna. Hotové záznamy naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám