Hlavní obsah

Nejvyšší kamenná stavba světa se po dlouhých opravách znovu otevřela turistům

Novinky, fis

Hned začátkem tohoto týdne byl po necelých třech letech oprav zpřístupněn veřejnosti Washingtonův památník v hlavním městě USA. V létě 2011 ho poškodilo silné zemětřesení. Než byla v 1889 dokončena Eiffelova věž v Paříži, byl tento památník nejvyšší stavbou světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní znovuotevření Washingtonova památníkuVideo: Reuters

 
Článek

S výškou 169 metrů je Washingtonův památník dodnes nejvyšším kamenným objektem svého druhu na světě. Před téměř třemi lety ho poničilo zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály. Opravy měly podle původních odhadů zabrat pouze několik týdnů, nakonec však trvaly déle než dva roky a stály v přepočtu téměř 300 miliónů korun.

O tom, že se na znovuotevření slavného památníku lidé skutečně těšili, svědčí fakt, že jsou vstupenky beznadějně vyprodané až do poloviny června. Aby ne, tento monument je jedním z nejznámějších symbolů americké metropole.

Na skok zpátky v čase

Základní kámen Washingtonova památníku byl položen v červenci 1848, dokončen byl v roce 1884 a k odhalení dokončené stavby došlo dokonce až v prosinci 1885. K jejímu otevření pak došlo ještě o více než tři roky později.

Současné opravy proběhly s ohledem na historickou hodnotu památníku. Lešení na jeho povrchu nebylo nijak uchycené, jen ho „obkreslovalo“. Po setmění byla opravovaná stavba navíc efektně nasvícená, takže prakticky vůbec neztratila na půvabu. Nyní se dělníci a konstrukce lešení přesune na nedalekou budovu Kapitolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám