Hlavní obsah

Mešita s nejvyšším minaretem světa má kabrio střechu vážící 1100 tun

Novinky, Jakub Kynčl (Casablanca)

Mešita Hassana II. v marocké Casablance je jednoznačně jednou z nejmodernějších mešit na světě. Tato stavba oplývá mnoha zajímavostmi. Běžného smrtelníka asi nejvíc zaujme to, že má střechu opatřenou motorem. Střecha sice váží neskutečných 1100 tun, ale v případě, že je třeba vyvětrat, motory ji během krátké chvíle otevřou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mešita Hassana II. v Casablance

Článek

Titan, mramor, žula, bronz a luxusní dřeva — to vše bylo použito při stavbě mešity Hassana II., která je největší mešitou nejen v Maroku, ale i v Africe. Svými rozměry a kapacitou se zařazuje do desítky největších mešit na světě. Dokončena byla v roce 1993, přičemž její stavba trvala jen něco málo přes sedm let. Výstavba přišla podle odhadů v přepočtu až na 15 miliard korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled do nitra mešity Hassana II. Desky stropu ovládá motor, který těžkou střechu dokáže při výjimečných příležitostech rozevřít.

Při stavbě mešity Hassana II. se netroškařilo. Má rozměry 200 na 100 metrů a minaret má výšku neskutečných 210 metrů. Právě tímto parametrem je stavba rekordní. Uvnitř se může najednou modlit až 25 000 muslimů, ale celkem se na pozemek při význačných svátcích jako Ramadán vejde až 105 000 věřících.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Do nitra mešity mohou v rámci prohlídek i ti, kteří nevyznávají islám.

I díky minaretu a vhodnému umístění u pobřeží je mešita hlavní dominantou města společně s dvojicí věžáků postavených v roce 1999 o výšce 115 metrů. Pozorný návštěvník mešity si povšimne, že do jejího nitra vede více bran. Jedna z nich, ta největší, se otevírá pouze v případě, když chce do mešity vstoupit panovník země.

Jak upozorňuje odbornice na Maroko Lenka Berberi, lidé by měli přísně dodržovat zdejší pravidla a za žádných okolností se nemají uvnitř mešity navzájem fotit. Mohli by si tak zadělat na pořádné problémy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Část mešity, kde se věřící mohou před modlitbou očistit, připomíná spíše noblesní sídlo.

Na stavbě mešity se podílelo zhruba 35 000 pracovníků, kteří celkem odpracovali zhruba 50 miliónů hodin. V mešitě visí celkem 56 skleněných lustrů, přičemž každý z nich váží podle průvodce 10 tun. Tedy až na ten hlavní, který prý váží dvojnásobek. Není tedy divu, že ani střecha není z nejlehčích. Její hmotnost činí 1100 tun, a to i navzdory tomu, že byly na její tvorbu používány odlehčené materiály. Jinak by střecha vážila až 2500 tun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nitro mešity může někomu připomínat spíše wellness klub. Vše je ovšem vyvedené v luxusních materiálech a opravdu stylově.

Nejde však jen o použité materiály a rozměry. Mešita upoutává i tím, že se v jejím vnitřku nachází mimo jiné 41 fontán, islámská škola — madrasa, turecké lázně — hammam, muzeum marocké historie a obří knihovna, která je považována za jednu z nejlepších v arabském světě.

Casablanca

Casablanca je největším městem Maroka a zároveň hospodářským i ekonomickým centrem země. Žije zde přes tři milióny lidí. Casablanca je nejkosmopolitnějším městem Maroka a disponuje hned dvěma mezinárodními letišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám