Hlavní obsah

Přístroj se vzhledem mikrovlnky má zkrátit letištní kontroly

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdlouhavé kontroly tekutin by se na mnoha letištích měly brzy urychlit. Přístroj Insight100 totiž dokáže během několika sekund odhalit nebezpečné látky v kapalinách přepravovaných v příručních zavazadlech cestujících. Nádoby mohou navíc obsahovat až tři litry a není nutné je při tomto způsobu testování otevírat.

Foto: cobaltlight.com

Přístroj Insight100

Článek

Celkem 65 letišť včetně například londýnského Gatwicku a Heathrow koupilo přístroje Insight100 od společnosti Cobalt Light Systems. Jsou jen o něco větší než mikrovlnná trouba, výrazně ale dokáží usnadnit kontrolu tekutin, které cestující převážejí v příručních zavazadlech. Výrobce uvádí téměř 100procentní spolehlivost tohoto způsobu kontroly.

Přístroj využívá metodu Ramanovy spektroskopie. Analýza chemického složení kontrolované tekutiny probíhá pomocí rozptýleného záření. Její výsledky se pak automaticky porovnají s chemickým profilem nebezpečných látek a podle toho je pak vyhodnocena jako bezpečná či závadná. Nejdůležitější je případné odhalení peroxidu vodíku používaného k výrobě výbušnin.

Tekutiny je do přístroje možné vložit v různých typech obalů — plastových, skleněných, čirých i neprůhledných... Nesmějí však být kovové. Horní hranicí množství jsou tři litry. Celá kontrola trvá pouze čtyři až pět sekund. Zabránit by měla mimo jiné i tunám zabavených nádob s tekutinami přesahujících povolených 100 mililitrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám