Hlavní obsah

Unikátní sluneční brýle ošálí cestovní nevolnosti

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo žvýkaček, prášků a dalších pomůcek budou moci nejspíš už brzy cestovatelé vyzkoušet nový způsob, jak předejít cestovním nevolnostem. Třiapadesátiletý Brit vymyslel pro tento účel speciální sluneční brýle. Zákazník se k nim ale zatím nedostane.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní sluneční brýle by měly pomoci lidem, které při jízdě různými dopravními prostředky trápí nevolnost. Ilustrační foto

Článek

S trochou nadsázky lze říct, že cestovní brýle, s nimiž přišel britský farmář Tim Flaxman, důmyslně ošálí zrak. Mění 3D vidění na 2D a redukují optické vnímání pohybu. Má se totiž za to, že jsou cestovní nevolnosti způsobené rozporem mezi tím, co člověk vidí a tím, co vnímá rovnovážný systém jeho vnitřního ucha.

Tak například při jízdě autem vysílají oči do mozku signál, že se pohybujeme vysokou rychlostí. Rovnovážný systém mu ale naopak hlásí, že sedíme na místě. V takový moment pak mohou tyto protichůdné informace vyvolat nevolnost.

Flaxmana obdobné stavy odjakživa při cestování omezovaly. Když jednou v noci jel londýnským metrem, zjistil, že se mu uleví, když si zakryje jedno oko. Brýle, které vyvinul, mají tedy jedno sklíčko neprůhledné. Obě strany jsou symetrické, proto je uživatel může kdykoliv obrátit a zakrýt tak druhé oko.

Vývoj unikátních brýlí s názvem TravelShades trval dlouhých deset let a stál v přepočtu necelé tři milióny korun. Produkt zatím není v prodeji, ale Flaxman už jedná s jednou britskou společností o jeho uvedení na trh. Říká, že i kdyby na svém vynálezu nevydělal, důležité je, že brýle umožní pohodlné cestování všem, které dosud omezovaly nepříjemné nevolnosti. Účinné by měly být při dopravě autem, vlakem, autobusem, letadlem i lodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Viagra jako lék na pásmovou nemoc

Pásmová nemoc (jet lag) je nemilým spojencem cest do dálav. Každý se s ní snaží bojovat trochu jinak. Jedni spoléhají na cvičení během letu, jiní na alkohol...

Výběr článků

Načítám