Hlavní obsah

Frenštátské Horečky lákají k posezení na plechovce či nakousnuté rybě

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horečky

Sešlápnutá plechovka od piva či limonády, okousaná ryba nebo odložený gauč ozvláštnily areál Horečky na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic na Novojičínsku. Nejedná se ale o odhozené odpadky, nýbrž netradičně ztvárněné dřevěné lavičky pro návštěvníky. Kromě odpadků mohou lidé usednout například na Radegastův trůn či lavičku pro milence.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Frenštátský řezbář Zbyněk Křesálek na lavičce v podobě sešlápnuté plechovky, kterou vytvořil pro areál Horečky.

Článek

Ručně tesaných laviček je nad Frenštátem zatím osm, většinu vytvořil místní řezbář Zbyněk Křesálek. Inspiraci hledal v ulicích Frenštátu. „Odpadky jsou vidět všude. Lidé hodí kolikrát plechovku na zem, i když kousek dál je odpadkový koš. Proto jsem zvolil zmáčknutou plechovku, trochu ujedenou rybu nebo nábytek. I ten lidé častou vyvezou někam do přírody, kde se ho zbaví,“ popsal řezbář.

Řezbář Křesálek, jenž je autorem sochy Lvíčka Fittyho, která je součástí naučné stezky u skokanských můstků, či sochy olympijského vítěze a frenštátského rodáka Jiřího Rašky v životní velikosti, už má v hlavě další motivy.

Laviček bude na Horečkách více. Letos by měly přibýt další čtyři. „Například nedopalek či plastová láhev,“ řekl Křesálek. Autorem nápadu rozmístit na Horečkách originální lavičky je ředitel Městského kulturního střediska ve Frenštátě Marian Žárský. „Divan či ryba jsou možná docela běžné, ale ze sešlápnutých plechovek jsem nadšený. Plechovky, které leží v trávě na Horečkách, jsou nejhezčí odpad, jaký jsem kdy viděl. Lavičky mají nápad a nabádají k zamyšlení,“ řekl.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Frenštátský řezbář Zbyněk Křesálek se synem Alanem na lavičce v podobě nakousnuté ryby, kterou vytvořil pro areál Horečky.

Instalace laviček je dalším dílkem skládanky, na jejímž konci by měla být definitivní obnova Horeček jako oblíbené turistické destinace. Před přibližně 30 lety do okolí Frenštátu mířily tisíce turistů jak v létě, tak v zimě.

„Chceme areálu, který spoustu let chátral, opět vdechnout život. Předloni jsme opravili amfiteátr, vznikla zvonička Strážkyně Beskyd a další příjemná místa. Jsou od sebe ale docela dost vzdálené, a tak jsme si říkali, že bylo by fajn, abychom turistům nabídli místo k odpočinku,“ popsal Žárský.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Frenštátský řezbář Zbyněk Křesálek na lavičce v podobě gauče, kterou vytvořil pro areál Horečky.

Výletníci atypické lavičky přijali ihned. „Byl jsem se zde podívat 1. května a byl jsem překvapený. Lidé čekali, až se uvolní místo, aby se mohli na lavičkách vyfotit,“ popsal Žárský.

Horečky se od chvíle, kdy se Frenštát s Trojanovicemi dohodli založit Fond na obnovu Horeček, výrazně mění. „Počtvrté v červenci uspořádáme festival HorečkyFest, konají se tady Svátky dřeva, snaží se i místní skokanský oddíl, jenž obnovil tradici mezinárodních závodů ve skoku na lyžích,“ popsal Žárský.

Na obnovu areálu se již vynaložilo 10 miliónů

Peníze putují jak z fondu, do něhož Frenštát přispívá 600 tisíci korunami a sousední Trojanovice polovinou této částky ročně, tak i z rozpočtů obou obcí.

Obnova areálu už spolkla asi 10 miliónů korun, v dalších třech letech se plánuje investice dalších asi 20 miliónů. Například na zastřešení amfiteátru, výstavbu ptačí stezky v korunách stromů či na cyklistické singletraky.

Reklama

Výběr článků

Načítám