Hlavní obsah

Čokoládové hory: Přes tisíc pahorků opředených obřími legendami

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jich tolik, že je těžké se dopočítat definitivního čísla. Na filipínském ostrově Bohol se na padesáti kilometrech čtverečních tyčí stovky kopců rozdílných tvarů a velikostí. Říká se jim Čokoládové hory, protože jejich travnatá slupka v průběhu jara hnědne. Ke vzniku tohoto úkazu se váže hned několik pověstí. Stopy vedou hlavně k obrům.

Foto: Profimedia.cz

Kopec vedle kopce, kam jen oko dohlédne.

Článek

Překrásný pohled je na Čokoládové hory zejména po dešti. Tehdy z nich potichu stoupá pára a nad jejich vrcholky se rýsují duhy. Dobrý výhled si cestovatelé pochvalují hlavně z horského střediska Sagbayan Peak. Řada z nich ale vystoupá na některý z kopců a pozoruje odtamtud zdánlivě nekonečné množství těch ostatních.

Zatímco odborníci tvrdí, že Čokoládové hory vznikly pravděpodobně erozí zdejšího korálového vápence, romantici se raději oddávají pohádkovějším představám. Do těch zapadá několikero pověstí. Jedna z nich říká, že na tomto místě bojovali obři a hory jsou pozůstatky velikánských balvanů, které po sobě házeli. Jiná legenda praví, že jsou kopce zkamenělými slzami obra, který zde oplakával svoji zemřelou lásku.

Foto: Profimedia.cz

Některé z vrcholků Čokoládových hor splývají dohromady.

Čokoládové hory, rozprostřené mezi městy Carmen, Batuan a Sagbayan, si vysloužily kromě pozornosti turistů také zápis na seznam UNESCO. Na ostrov Bohol se ale ne všichni vydávají právě kvůli změti pahorků, o jejich přesném počtu se dodnes spekuluje (jisté ale je, že je jich víc než tisícovka).

Na Bohol to táhne také milovníky potápění. Zdejší podmořský život zatím totiž nebyl narušen průmyslovým rybolovem ani návaly bezohledných turistů. Snad nejfrekventovanějším plážovým rezortem je na Boholu Alona Beach, naopak soukromí nabízí Dumaluan Beach.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám