Hlavní obsah

Nepálští sběrači medu riskují při své práci život

Novinky, fis

Bosí šplhají desítky metrů nad zemí po houpajících se provazových žebřících a snášejí bolestivé štípání, jejich tradici ale ohrožuje pokrok dnešní doby. Řeč je o nepálských sběračích medu, kteří dosud pracují způsobem vynalezeným jejich předky. Časem ho ale možná nahradí modernější techniky sběru.

Foto: Profimedia.cz

Úchvatný snímek nepálského sběrače při práci

Článek

Způsob práce nepálských sběračů medu z kmene Gurungů člověku skoro až vyráží dech svojí nebezpečností. K obřím plástvím v himalájských skalách se dostávají po nestabilním provazovém žebříku. Včely, které dorůstají až do velikosti tří centimetrů, vykuřují sběrači z úlů ohněm zapáleným těsně pod skalami.

Roj rozzuřených včel pak narušovatele pobodá množstvím žihadel, ti na ně ale nedbají a dál pokračují v práci desítky metrů nad zemí. Používají výhradně tradiční vybavení — ručně tkaný provazový žebřík, proutěné koše a dlouhé bambusové tyče s ostrým koncem.

Foto: Profimedia.cz

Rozlícené včely nenechají sběrače ani na chviličku být.

Vysoce kvalitní med produkovaný himalájskými včelami se například v Japonsku, Číně a Koreji využívá v tradiční medicíně. Nejvýnosnější je jarní várka medu. Vyváží se do různých částí světa a její cena se pohybuje v přepočtu okolo 1000 korun za kilogram.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z gigantických včelích pláství v himalájských skalách

Zdánlivě nedotčený svět sběračů rozkročený mezi současností a minulostí je stále více tlačen k tomu, aby se naklonil směrem k dnešku. Okamžiky sbírání medu se stávají atraktivními pro turisty, obchod na domorodce pro změnu tlačí s modernějšími procesy a možnostmi. Společně se změnami klimatu, které produkci medu ovlivňují, se toto řemeslo stává čím dál ohroženějším.

Reklama

Výběr článků

Načítám