Hlavní obsah

Zůstaňte, prosí nepálská vláda šerpy na Everestu

Káthmándú

Představitelé nepálské vlády ve čtvrtek odletěli do základního tábora na Mount Everestu a zahájili zde jednání se zarmoucenými a rozhořčenými horskými průvodci. Snaží se zažehnat krizi na nejvyšší hoře světa poté, co v pátek pod lavinou zahynulo 13 šerpů a další tři se pohřešují. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Matka jednoho z mrtvých šerpů truchlí během pohřebního ceremoniálu v Káthmándú.

Článek

Šerpové hrozí ukončením celé lezecké sezóny a desítky jich už také základní tábor během středy opustily, podle některých zdrojů dokonce až polovina z nich. Průvodci tak učinili z úcty ke svým zemřelým kolegům, ale také proto, aby si vymohli lepší podmínky práce, především pak vyšší pojištění a odškodné v případě neštěstí. Tři významné zahraniční horolezecké společnosti už oznámily, že ruší plány výstupu na vrchol.

Cesta na vrchol podle oněch skupin není nyní bezpečná, a navíc se obávají propuknutí násilí v základním táboře. V táboře vládne podle svědků napětí mezi horolezci, kteří zaplatili desítky tisíc dolarů za povolení k výstupu a nechtějí se svého snu vzdát, a šerpy, kteří odmítají vydat se na svahy hory, kde ještě leží těla některých jejich kolegů.

Ledopád Khumbu nebezpečnější než kdy jindy

Americká agentura International Mountain Guides uvedla, že hlavní trasa na špičku Mount Everestu vedoucí ledopádem Khumbu, kde lavina smetla tým šerpů připravujících cestu pro své klienty, je v současné době příliš riskantní. "Průstup ledopádem Khumbu je příliš nebezpečný, dokud nebudou provedeny opravy (fixních lan a žebříků),“ konstatovala agentura v prohlášení.

Stejně se vyjádřila i americká společnost RMI Expeditions, podle níž „rizika nyní převažují nad možností úspěchu“.

Foto: Gurinder Osan, ČTK/AP

Archivní snímek z minulého roku ukazuje oblast ledopádu Khumbu, kde k neštěstí došlo.

Kanadský horolezec Tim Rippel, který vede společnost Peak Freaks, varoval, že v oblasti hrozí další laviny. Trasa podle jeho profesionálního úsudku není bezpečná. „Navíc se přes 300 šerpů připojilo k organizovanému protestu a vyzývají, abychom nešplhali na horu s ohledem na nedávná úmrtí. Proč bychom je neměli poslechnout?" dodal.

Mladí šerpové hrozí násilím

Podle australského horolezce Gavina Turnera nejsou ale šerpové v základním táboře ohledně bojkotu jednotní. „Vytvořilo se několik frakcí a je tu jedna skupina mladých šerpů, kteří hrozí násilím jakýmkoli průvodcům, kteří se vrátí k práci na ledopád,“ sdělil.

Nepálská vláda se zoufale snaží zachránit krizi, která může tuto chudou zemi připravit o jeden z hlavních zdrojů příjmů. Jen za povolení k výstupu na Everest získala vláda letos 3,6 miliónu dolarů od 734 horolezců z 32 expedic.

Reklama

Související články

Nepál dočasně zakázal výstup na Mount Everest

Kvůli neštěstí, při kterém v pátek zahynulo nejméně 13 horských průvodců, nepálské úřady dočasně zakázaly výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Jde...

Výběr článků

Načítám