Hlavní obsah

Dva čeští nadšenci vyplují na vlastní lodi z PET lahví do Hamburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veleliby

Dva kamarádi z Velelib u Nymburka Honza a Jakub se rozhodli, že nevšedním zážitkům dají zelenou a vydají se na dobrodružnou plavbu do německého Hamburku. Na tom by zdaleka nebylo nic zvláštního, kdyby si kluci nevyrobili svoji vlastní loď, jejíž základ tvoří zhruba 5000 plastových lahví. Vyplout by měli koncem června.

Dva čeští dobrodruzi se chystají na plavbu do Hamburku. Ve Velelibech dokončují svoji loď z PET lahvíVideo: Novinky

 
Článek

Honza a Jakub jsou dva mladí nadšenci, kteří za sebou mají hned několik kuriózních rekordů. Jan Kára se v loňském roce vydal pěšky na Gibraltar a Jakub Bureš si ve stejnou dobu postavil loďku z plastových lahví a plánoval s ní doplout na soutok řek Labe a Vltavy. To se mu však nepodařilo. Jelikož však rádi překonávají své možnosti, společně se domluvili, že původní Kubův nápad zrealizují a vydají se tak na plavbu z Nymburka do Hamburku.

„Zjistili jsme, že jsme na to docela spřízněný duše a domluvili jsme se, že původně Kubův nápad uskutečníme a zrealizujeme. Líbila se mi ta myšlenka plout Nymburk - Hamburk,“ prozrazuje jeden z dobrodruhů Jan Kára.

Jen lahve nestačí

Na základě čtyřměsíčních veřejných sbírek se klukům podařilo získat pět tisíc kusů plastových lahví na stavbu desetimetrové lodi o šířce čtyř metrů. „Za ty čtyři měsíce jsme jich skutečně nasbírali pět tisíc, ale bylo potřeba plastové láhve ještě protřídit. Spoustu z nich jsme vyhodili, protože byly prakticky nepoužitelné. Přispělo nám celkem asi 80 subjektů,“ doplňují.

Samotné plastové lahve však nestačí. Práce s lodí byly mnohem složitější, než se mohlo zdát. „Potřebovali jsme postavit nějaký základní rám, na který jsme použili prkna. Na ten rám jsme postupně začali přivazovat PET lahve. Pod lodí bude velký plovák, na kterém rám bude plout. I samotná podlaha bude udělaná z PET lahví. Chodit však nebudeme po lahvích, ale po hliníkových lávkách, abychom se nepropadli a zároveň lahve nepoškodili,“ vysvětluje Jakub Bureš.

Loď ekologicky zlikvidují

Jakmile bude loď dokončená, kluci budou loď nejprve testovat na vodě. To by se mělo uskutečnit v průběhu měsíce května. Plavba je naplánována koncem června a doprovázet posádku bude servisní auto, které jim bude k dispozici v případě komplikací. Samotná výbava posádky bude skromnější.

„S sebou si vezmeme určitě nějaké spacáky a vybavení, když se člověk chystá klasicky někam pěšky. Cestou si zbytek věcí v případě potřeby dokoupíme. Bude to dobrodružství a budeme vlastně rádi, když se něco semele,“ říkají.

Jakmile kluci dorazí do Hamburku, mají v plánu loď na místě rozložit a ekologicky zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám