Hlavní obsah

Poveglia, ostrov kam odváželi pohřbít zaživa lidi s morem, je na prodej

– Řím
Novinky, jky

Na světě nenajdete moc míst, která by nesla tak smutnou stopu historie, jako italský ostrov Poveglia. Ten leží vzdušnou čarou jen několik kilometrů od samotného centra Benátek. Místo, kde se ve středověku hromadně umíralo, je nyní na prodej. A může se dost dobře stát, že z nemocnice, kde byli mučeni mentálně postižení lidé, bude luxusní hotel.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov s temnou minulostí je na prodej

 
Článek

Temná minulost není v případě ostrova Poveglia ani trochu nadsazené označení. Jedno z nejděsivějších míst na světě. Když propukl ve středověku v Itálii dýmějový mor, na ostrov byly přiváženy tisíce mrtvol k pohřbení či spálení. Obětí moru ovšem bylo tolik, že se na ostrově tvořily hromady tlejících těl a štiplavý zápach byl cítit široko daleko.

Jenže to nebylo vše. Na ostrov byli totiž zároveň přiváženi i ti, kteří byli morem nakažení, ale stále ještě žili. Všichni s příznaky nemoci byli shromážděni a odesláni na ostrov, kde byli často ještě zaživa házeni do velkých jam společně s mrtvými. Těla se ve velkém spalovala a půda je do dneška směsicí lidských kostí a popela z mrtvol. Odhaduje se, že na ostrově během 16. století zemřelo neskutečných 100 tisíc Benátčanů.

A morem to neskončilo. O několik století později na ostrově vyrostla nemocnice pro mentálně postižené. Působil v ní lékař, který trápil pacienty prováděním lobotomie, i když nebyla nutná. Říká se však, že ho duchové jeho obětí dovedli k šílenství a on se nakonec vrhnul vstříc smrti z nemocniční věže.

Když zemře zlý člověk, jeho duše se probudí na Poveglii

Italská vláda nyní nabízí ostrov Poveglia ve veřejné aukci. Jeho prodejem se snaží aspoň částečně snížit zadlužení, které stát trápí. Ostrov je neosídlený, ale pozůstatky nemocnice, kostelu a krematoria stále ještě stojí. Dlouhá léta byl přístup na ostrov lidem přísně zakázán.

Benátčané jsou ohledně tohoto ostrova velmi pověrčiví a mají za to, že je dodnes útočištěm zlých a rozčilených duší. Místní rčení říká, že když zemře zlý člověk, jeho duše se probudí na ostrově Poveglia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám