Hlavní obsah

Potvrzeno. Za ztrátu chuti jídla v letadlech nemůže neschopnost kuchařů

I to nejchutnější jídlo bude cestujícím na palubě letadla ve výšce 10 kilometrů nad zemí nejspíš připadat mdlé. Podle vědců z Manchesteru za to může právě velká nadmořská výška. Naše chuťové buňky v ní nejsou schopny fungovat naplno.

Foto: Profimedia.cz

Nevýraznost chutí pokrmů na palubách letadel ovlivňuje snížená funkce našich chuťových buněk. Ilustrační foto

Článek

„Ve výšce přes deset kilometrů nad zemí nás opouští smysl chuti,“ vysvětluje Grant Mickels z letecké společnosti Lufthansa. Pro tu pracuje na vývoji a testování palubních pokrmů. Ingredience, ochucovadla, ani styl přípravy nemohou za to, že lidem na palubě letadla nechutná.

Výrazný rozdíl není ani mezi jednotlivými společnostmi, přestože ty luxusnější kladou na podávané jídlo a nápoje větší důraz. „Je jedno, co jíte, jestli rybu, maso nebo těstoviny, bude vám to chutnat mdle, ačkoli na zemi by vám to třeba chutnalo velice,“ píše k tématu britský Daily Mail.

Na vině není jídlo

V tomto ohledu problematiku asi nejlépe popisují britské aerolinky British Airways, které se jí věnují už několik let. Moderní letadla létají ve výšce 10 000 až 11 000 metrů nad mořem, přičemž jejich kabiny jsou natlakované na ekvivalent úrovně necelých tří tisíc metrů. To má za následek, že člověk v letadle ztrácí schopnost vnímat chuť až o 30 procent. Stejné jídlo, které by na zemi chutnalo výtečně, se tak může zdát bez chuti.

Foto: archiv British Airways

Height Cuisine - koncept, který obohatil chuť jídel podávaných na palubě letadel British Airways.

Britské aerolinky se intenzivně zabývaly vlivem nadmořské výšky, nižší vlhkosti a jiných ukazatelů spojených s létáním na chuť a kvalitu jídla. Vznikl tak koncept „Height Cuisine”, inspirovaný televizním pořadem předního britského šéfkuchaře Hestona Blumenthala. Jedním z doporučení Blumenthala bylo použít na palubách letadel ingredience, které obsahují tzv. pátou chuť - umami. Ta se nachází v mořských řasách, sušených rajčatech či parmazánu. Právě ona skvěle funguje ve vysokých nadmořských výškách a dodává jídlům bohatou chuť.

Netrpí však pouze chuť jídel, ale samozřejmě i nápojů. Proto British Airways společně s britským producentem čajů Twinings uvedly na palubu letadel také nový čaj, který má v 11 kilometrech nad zemí chutnat stejně jako na povrchu zemském.

Jako rýma

Nový výzkum z Fraunhoferova institutu v Německu potvrdil, že stejný pokrm chutná jinak s měnící se nadmořskou výškou. Čím výše, tím mdlejší chuť člověk vnímá.

Foto: Profimedia.cz

Klasická podoba pokrmů podávaných pasažérům letadel

Právě tlak vzduchu a umělý suchý vzduch v kabině letadla vyvolává stejný stav, jako když je člověk silně nachlazený a má rýmu. Chuťové pohárky nefungují a člověk přestává vnímat vůně a chutě. Například schopnost cítit slanost a sladkost se sníží až o 30 procent.

Ke snížené schopnosti vnímat chuť navíc přispívá hluk z motorů letadla. Vědci z Manchesteru kupříkladu prokázali, že i v laboratorních podmínkách na zemi, pokud je člověk ve velmi hlučném prostředí a zaléhají mu uši, přestává vnímat slanou a sladkou chuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám