Hlavní obsah

Vršek nejvyšší městské lanovky světa je na úrovni půlky Mount Everestu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolívie se pochlubila dopravní novinkou - největším a nejvýše postaveným městským lanovkovým systémem světa, jehož vrchní stanice je v nadmořské výšce 4150 metrů. Zcela v provozu by lanovka měla být do konce léta, začátkem minulého týdne už ale jedna z dokončených linek svezla první pasažéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bolívii otevřeli novou městskou lanovkuVideo: Reuters

 
Článek

Cesta z bolívijského hlavního města La Paz do sousedního El Alta spadajícího do metropolitní oblasti La Paz nikdy netrvala kratší dobu. Trasu, která například autobusem s několika přestupy zabrala místním okolo hodiny a půl, zvládne lanovka do 24 minut. Bez problémů totiž překoná horskou stěnu And, která La Paz objímá.

Město La Paz je známé především jako nejvýše položená metropole světa — rozprostírá se totiž v nadmořské výšce 3640 metrů.

Lanová dráha se 427 kabinkami bude mít celkem tři linky táhnoucí se na téměř 11 kilometrech. Linky budou barevně odlišeny na červenou, žlutou a zelenou. Cestující bude lanovka přepravovat rychlostí 18 kilometrů v hodině, a to až do výšky 4150 metrů nad mořem. Díky tomu dosáhne téměř do poloviny Mount Everestu, nejvyšší hory světa měřící 8850 metrů.

První dokončenou linkou je právě ta z La Paz do El Alta. První zájemci si tuto trasu projeli minulý týden. Úspora času mnohé nadchla. Cesta do zaměstnání už pro ně nebude tak vyčerpávající. Zdejší úřady dokonce vytvořily speciální vzdělávací program, který místním obyvatelům vysvětlí, jak novou lanovku využít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám