Hlavní obsah

Co je malé, to je hezké. Cestovatelé netouží vidět jen obří turistická lákadla

Novinky, fis

Pyramidy v Gíze, Tádž Mahal, Eiffelova věž... To jsou turistické magnety, které nelze přehlédnout a u kterých se téměř neustále tísní stovky turistů. Ne všechny architektonické skvosty ale musejí být monumentální a hojně navštěvované. Mnoho cestovatelů vábí originalita a moderní trendy, které přejí opaku – až tísnivě malým stavbám.

BEZ KOMENTÁŘE: Domečky v Encuentro Guadalupe Antiresortu

 
Článek
Encuentro Guadalupe Antiresort

Spojení přírody a originálních stavitelských nápadů si své příznivce vždycky najde. Příkladem toho je například Encuentro Guadalupe Antiresort v mexické vinařské oblasti Valle de Guadalupe. Miniaturní dřevěné příbytky tam turistům poskytují maximální kontakt s přírodou. Místo hotelového pokoje se návštěvníci ubytovávají v samostatné chatce.

Koncept, který vytvořil architekt Jorge Garcia, funguje v symbióze s okolní členitou krajinou. Už na pohled domečky perfektně splývají se svahem, na němž stojí. Každý z dvaceti příbytků má ničím nerušený výhled na hornatou přírodu i vlastní terasu k venkovnímu posezení, třeba u skleničky vína z místní produkce.

Beetle´s House

Japonský architekt Terunobu Fujimore vytvořil v roce 2010 pro londýnské Victoria & Albert Museum dílo nazvané v překladu Broukův dům. Ve dřevěné budce stojící na čtveřici vysokých nohou a přístupné pouze pomocí žebříku vybudoval se svým týmem prostor inspirovaný japonskými čajovými rituály.

BEZ KOMENTÁŘE: Beetle´s House

Dočerna opálené dřevo má domek zvenku připodobňovat k broukům. V jednoduchém interiéru pod asymetrickou střechou má pak člověk nalézt v dnešní době již téměř ztracené propojení s přírodou a jakousi nejskromnější formou žití.

Delta Shelter

Stejně jako originální výtvor japonského architekta stojí na podpůrných nohách stavba nazvaná Delta Shelter. Tu si nadšenci do moderní architektury mohou prohlédnout v lesích washingtonského údolí Methow Valley nedaleko stejnojmenné řeky. Domek, který by šlo s trochou nadsázky nazvat ocelovou krabicí, má na svědomí architekt Tom Kundig.

Foto: archiv Olson Kundig Architects

Delta Shelter ve státě Washington

Domek poskytuje celkem 93 metrů čtverečních a ze značné části je tvořen prosklenými stěnami, aby si majitel mohl neustále vychutnávat tvář stále se měnící přírody. Do tří pater se v Delta Shelter vešly dvě malé ložnice a koupelny i obývací prostor s jídelnou a kuchyní. Nechybí ani terasa pro venkovní vyžití či přístřešek pro auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám