Hlavní obsah

Marshallovy ostrovy pomalu pohlcuje oceán

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku klimatických změn, které způsobují mimo jiné zvyšování hladiny moří a oceánů, řeší doslova existenční problémy ostrovní stát v Pacifiku. Desítky tisíc obyvatel Marshallových ostrovů dnes netuší, co se v blízké budoucnosti stane s jejich domovy, zda jejich děti budou moci vyrůstat v rodné vlasti, anebo se z nich stanou utečenci.

BEZ KOMENTÁŘE: Marshallovy ostrovy by mohly v příštích desetiletích zaniknout

 
Článek

Marshallovy ostrovy, složené ze skupiny atolů, leží v Tichém oceánu mezi Fidži a Havajskými ostrovy. Žije na nich asi 60 tisíc obyvatel, kteří čím dál častěji diskutují o problémech, které v jejich domovině způsobuje globální oteplování. S obavami sledují, jak voda postupně pohlcuje více a více souše.

Během přílivu dnes doputuje hladina oceánu mnohem dále než dříve. Některým rodinám až před práh domu. Park, kde si děti před lety hrály, už zmizel. Stejně jako polovina hřbitova, který byl vedle něj. Změny podle místních postupují rychle.

Vědecké prognózy předpovídají, že bude hladina moří a oceánů na konci století o metr až dva vyšší než doposud. Jestli čas tyto propočty potvrdí, Marshallovy ostrovy zmizí pod hladinou. S destruktivní tendencí klimatických změn ale samy Marshallovy ostrovy nic nezmohou, přestože jsou jimi přímo ohroženy. Výrazná ekologická iniciativa by musela nastat celosvětově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám