Hlavní obsah

Z vyzdobených útrob jeskynních chrámů se tají dech

Novinky, fis

Doslova božskou atmosféru nasávají návštěvníci asijských jeskynních chrámů. Procházejí v nich mezi desítkami až stovkami soch splývajícími s šedivým kamenným masivem nebo zářícími zlatem. Říká se, že sáhnout na ně přináší štěstí. Prostředí chladných jeskynních chrámů by bez pověr a legend přece jen asi ztratilo část své atraktivity a tajuplnosti.

Foto: Profimedia.cz

Jeden buddha vedle druhého sedí v jeskyni Schwe Oo Min Paya.

Článek
Myanmar

Dokážete si představit víc než 8000 soch v jeskyni dlouhé pouhých 160 metrů? Ať máte jakkoliv dobrou představivost, návštěva jeskyně Schwe Oo Min Paya na Myanmaru vás jistě ohromí.

Foto: Profimedia.cz

Myanmarský jeskynní komplex nepřehlédnete ani zdálky.

Tisíce buddhů ze dřeva, kamene, alabastru, mramoru i jiných materiálů, jako by turisty poklidně a tiše sledovaly. Někteří z výšky, ostatní v pozici lotosového květu vsedě ze země. Jsou tam zhruba 100 let. Pověrčiví cestovatelé věří, že když se některého z Buddhových dvojníků dotknou, zajistí jim zdraví a štěstí.

Thajsko

Asi 70 kilometrů od thajského města Chiang Mai leží městečko Chiang Dao. Mezi cestovateli se o něm mluví mimo jiné v souvislosti s tamním jeskynním komplexem měřícím okolo 10 až 12 kilometrů. Přestože kamenná říše u Chiang Dao zahrnuje okolo stovky jeskyní, veřejnosti je jich otevřeno jen několik.

Foto: Profimedia.cz

Strhující atmosféra v jeskyním komplexu Chiang Dao

Návštěvníci by tam měli pozorně naslouchat průvodci, který mimo jiné upozorňuje na místa, kde by se člověk mohl v nepozornosti zranit. Ani v těchto jeskyních nechybí sochy meditujících buddhů a plápolající světélka zapálených svíček.

Čína

Za prohlídkou jeskynního komplexu Jün-kang, který je od roku 2001 na seznamu UNESCO, míří turisté do čínské provincie Šan-si. Více než 250 jeskyní tam zdobí neuvěřitelných jednapadesát tisíc soch. Leckteré jsou snadno přehlédnutelné, jiné poutají pozornost už jen svojí několikametrovou velikostí.

Foto: Profimedia.cz

Čínský historicky-kulturní poklad

Výzdoba těchto jeskyní pochází už z 5. a 6. století, kdy tam byla budována ve třech etapách. Odborníky je považována za jakousi esenci čínského buddhistického umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám