Hlavní obsah

Barokní divadlo valtického zámku čekají velké opravy

Novinky, fis

Zchátralé barokní divadlo patřící k zámku ve Valticích na Břeclavsku plánují památkáři do léta 2015 opravit a zmodernizovat. Rekonstrukce odstartuje letos v létě a podle Jana Slezáka, mluvčího kroměřížského památkového ústavu, půjde o jeden z největších projektů na obnovu moravských památek. Náklady se vyšplhají zhruba na čtvrt miliardy. Většinu uhradí dotace EU.

Foto: Archiv Zámku Valtice

Průčelí valtického zámku

Článek

„Zrekonstruovaná budova barokního divadla bude sloužit především jako zázemí pro divadelní představení. Kapacita prostoru se pohybuje okolo 200 míst. Mohl by tady také vzniknout prohlídkový okruh,“ řekl Novinkám valtický kastelán Michal Tlusták.

Zatímco barokní divadlo v Českém Krumlově může být kvůli riziku opotřebování navzdory velké poptávce v provozu jen příležitostně, valtické zámecké divadlo po modernizaci toto omezení mít nebude. Nabídne tak dostupnou variantu speciálního kulturního zážitku. „V provozu bude celou sezónu, ale jedná se i o tom, že by mohlo fungovat většinu roku,“ upřesnil Tlusták.

Foto: Archiv Zámku Valtice

Valtické barokní divadlo čeká už delší dobu na rekonstrukci.

Valtické barokní divadlo mělo poměrně pohnutou minulost. Už ke konci 19. století prakticky nesloužilo svému účelu, přestože v něm zůstalo veškeré vybavení - kulisy, kostýmy... Po druhé světové válce v tomto prostoru dokonce bývalo skladiště. Interiér byl značně poničen. Plánovaná rekonstrukce proběhne s ohledem na původní podobu divadla.

Kulturní představení budou moci zájemci zhlédnout také ve valtické zámecké jízdárně, která nabízí přibližně 600 míst. I tento prostor čeká rekonstrukce v rámci téhož projektu. Na rozdíl od divadla bude občas k dispozici také pro soukromé akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám