Hlavní obsah

Město proslulé vínem odkrylo svoji nejhorší tvář

Novinky, fis

Porto, druhé největší město Portugalska, návštěvníkům nyní odhaluje kromě malebných uliček s přívětivými restauracemi a kavárnami také špinavá zákoutí s opuštěnými domy. Tři portugalští architekti vytvořili poněkud netradiční turistickou trasu, v rámci níž zájemci nahlédnou do míst, která by jim turistický průvodce jen těžko doporučil.

Foto: Profimedia.cz

Průvodci Worse Tours ukazují návštěvníkům novodobé portské podsvětí.

Článek

Worst Tours neboli Nejhorší zájezdy se jmenuje program, který turistům nabízí trojice portugalských architektů. Ti se rozhodli šířit cestovatelskou osvětu ve městě Porto, po němž nese jméno známé portské víno. V rámci neobvyklých poznávacích tras si návštěvníci prohlížejí ta nejtemnější městská zákoutí.

Foto: Profimedia.cz

Do těchto částí Porta se většina turistů nevypraví.

Opuštěné budovy s vysklenými či zazděnými okny, špinavé ulice, posprejované zdi, stará tržiště... To vše je částečně důsledkem finanční krize, která se na tomto historickém městě v posledních letech podepsala. Vzrostl tu počet bezdomovců a místo rozkvětu začaly některé čtvrtě viditelně chátrat, a to i v centru města.

Foto: Profimedia.cz

Nevábně vypadající domy ulice Santa Catarina v centru Porta.

Provozovatelé Worst Tours si vzali za cíl turistům předvést reálný život v Portu, nikoliv jen pozlátko nákupních čtvrtí a památek zobrazovaných v průvodcích a propagačních materiálech. Kroky svérázných výprav vedou například na nábřeží do čtvrti Fontainhas nebo na horní konec Rua de Santa Catarina, hlavní portské nákupní čtvrti.

Foto: Profimedia.cz

Odsud vypadá Porto malebně.

Někteří členové standardních turistických agentur se obávají, že procházky po nelichotivých oblastech města neblaze ovlivní turistiku této destinace, která v poslední době vzrostla o 15,2 procenta. Rozhodnutí o tom, do jaké tváře Porta chtějí nahlédnout blíže, však samozřejmě zůstává na samotných cestovatelích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám