Hlavní obsah

Sibiř chce turisty přilákat smutnou historií

Žádné romantické hrady a zámky nebo úchvatné přírodní úkazy, ale naopak temná část ruských dějin by měla turisty vábit do sibiřského Jakutska. Hlavním magnetem se mají stát zbytky bývalých gulagů, kterými ve 20. století prošly milióny vězňů.

Foto: Profimedia.cz

Zbytky jednoho ze sibiřských gulagů.

Článek

„Gulag má dnes šanci stát se vizitkou k přilákání turistů, předmětem vědeckých výzkumů, exkurzí a zájezdů. Na příkladu událostí na Ukrajině vidíme, jak je důležité zachovat si svou historickou vzácnost. Tento projekt uchová historické dědictví nejen republiky, ale i celé země," uvedla podle jakutské agentury Jasia oblastní ministryně pro rozvoj podnikání a turistiky Jekatěrina Kormilicynová.

S touto ideou ale původně přišla starostka vsi Topolinoje. V tamním okolí jsou pozůstatky hned několika lágrů. Zvelebení těchto míst by prý mohlo mít pozitivní vliv na atraktivnost výletů za polární kruh. Díky tomu projekt dostal zelenou. Na řekách Olčan a Ilnekan a u sendučenského naleziště minerálů, kde se dříve lopotili vězni pod dohledem dozorců, tak mají vzniknout "turistické tábory".

Milióny zničených životů

Gulag byla původně zkratka Hlavní správy táborů, než se vžila jako synonymum pro utajenou říši tisíců táborů nucených prací, rozprostírající se po všech časových pásmech Sovětského svazu od Bílého moře k Černému a od polárního kruhu ke středoasijským pouštím.

Jen v období Stalinovy hrůzovlády (1929-1953) prošlo tábory nejméně osm miliónů lidí. Podle historiků pouze v období 1934-1953 zemřelo v lágrech přes milión lidí. Údaje, utajované až do konce 80. let, jsou však stále neúplné a často rozporuplné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám