Hlavní obsah

Na jihokorejském ostrově milují koně. Hlavně na talíři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen tepelně upravené, ale klidně jen tak syrové konzumují obyvatelé jihokorejského ostrova Čedžu koňské maso. Je tam považováno za opravdovou lahůdku. Pro turisty také není žádným tabu. Nebrání se mu ani evropští cestovatelé.

BEZ KOMENTÁŘE: Na ostrově Čedžu koně turisty pobaví i nasytí

 
Článek

Přestože v řadě světových kultur koňské maso do běžného jídelníčku nepatří, na Čedžu ho ochutná kdekdo. Místní ho umějí připravit na více způsobů a nebojí se ho jíst ani ve zcela syrovém stavu, ve kterém má prý nasládlou chuť a je křehké.

„Cizinci nejezdí na Čedžu jen kvůli koňskému masu, ale když už sem přijedou, chtějí ho ochutnat. A spousta z nich říká, že jim chutnalo,“ řekl Hjon Pong-sok, provozovatel restaurace zaměřené právě na speciality z koňského masa. Citoval ho americký deník The Wall Street Journal.

V Pong-sokově restauraci si na pokrmech z koňského masa prý kromě Korejců nejvíce pochutnávají čínští turisté. Japonci a Evropané následují až za nimi. Úměrně rostoucímu přílivu turistů přibývá na ostrově také počet koňských restaurací. Podle Pong-soka jich na Čedžu ještě před deseti lety nebylo více než patnáct a dnes jich tam funguje okolo padesáti.

Víc než jídlo

Chov koní má na ostrově Čedžu dlouhou tradici. Historici uvádějí, že zhruba 160 koní přivezl už v roce 1276 mongolský vojevůdce Kublaj, vnuk Čingischána. Nejprve je však místní využívali především k dopravě. Jejich maso začali konzumovat až později.

Koňské lahůdky v Evropě

Konzumace koňského masa není výsadou Korejců. Například v belgickém městečku Vilvoorde existuje restaurace De Kuiper, jejíž jídelní lístek nabízí koňské maso na různé způsoby a zákazníci si pokrmy velmi chválí.

Stejně tak servíruje koňské speciality i edinburská restaurace L'Escargot Bleu. Konzumaci koňského masa se nebrání ani Francouzi.

Obyvatelé Čedžu nemilují koně pouze na talíři. Holdují také dostihům a projížďkám. Právě tento druh vyžití nabízí ostrov turistům, kteří se tam s koňmi chtějí setkat jinak než s příborem v ruce.

Reklama

Výběr článků

Načítám