Hlavní obsah

Zkrachovala restaurace, kde servírovali první tiramisu

Restaurace Beccherie, která se pyšní tím, že se právě zde podávalo vůbec první tiramisu, v neděli 30. března končí. Neustála tíhu konkurence, která podle majitele číhá prakticky všude - dokonce i v trafikách.

Foto: Archiv restaurace Beccherie

Interiér restaurace Beccherie

Článek

Vizitce restaurace Beccherie v italském Trevisu samozřejmě nepomohlo ani to, že sem hosty přestaly lákat přední světové gastroprůvodce Michelin i Gambero Rosso. Fakt, že je toto místo považované za „rodný dům“ legendárního tiramisu, k udržení prestiže a klientely evidentně nestačil. Restaurace proto poslední březnový den ukončuje provoz.

„V dnešní době i bary a trafiky nabízejí něco k jídlu, a tomu se nedá konkurovat," uvedl současný majitel dříve oblíbené restaurace Carlo Campeol. Jeho rodina podnik vede již od začátku druhé světové války.

Rivalem byla pro Beccherii například i treviská restaurace El Toula, která taktéž tvrdila, že tradiční italský dezert vznikl právě v její kuchyni. Ani jedna z restaurací však neměla pokrm patentovaný.

Z nevěstinců do luxusních restaurací

Historie vzniku lahodného zákusku je vlastně poměrně komplikovaná. Dezert, jak ho známe dnes, totiž vznikl v 60. letech minulého století úpravou receptu, který existoval již stovky let a nazýval se císařským šálkem.

Foto: Profimedia.cz

Tiramisu je jedním z typických italských jídel.

Cukráři v Sieně údajně již v 17. století přichystali pro velkovévodu toskánského Cosima III. dezert zvaný Zuppa del Duca. Díky jeho složení ho lze považovat za možného předchůdce tiramisu. Obdobný zákusek byl prý v dobách Benátské republiky podáván v nevěstincích.

Název tiramisu se překládá různě — nejčastěji jako „vytáhni mě“ nebo „pozvedni mě“. Každá dobrá hospodyňka ví, že mezi hlavní ingredience patří piškoty, káva a mascarpone.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám